Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
Silné stránky (Strengths) | Slabé stránky (Weaknesses) |
stabilizácia makroekonomického prostredia v rámci ľudských zdrojov kvalifikovaná pracovná sila – prevyšujúca ponuka na trhu práce dobrá vzdelanostná úroveň – vplyv duálneho vzdelávania s inováciami v školskom systéme záujem o ďalšie vzdelávanie – celoživotná zamestnateľnosť pre všetky vekové kategórie disponibilná atraktivita na trhu práce – ľahká uplatniteľnosť tradícia povolania v jednotlivých regiónoch koncentrácia dostupnosti pracovného miesta v malých a veľkých regiónoch úroveň technológií – vlastná forma technológií vychádzajúca z tradícií a zároveň nových trendov – zefektívnenie práce, pracovných postupov online nákupy a platby – vývin aplikácií pre objednanie a zaplatenie jedla a nápojov atraktivita z pohľadu školského systému – pozitívna propagácia atraktívnosti povolaní z pohľadu mzdového ohodnotenia a systému | výrazné vnútroregionálne mzdové rozdiely okrajových regiónov oproti regiónom v okolí väčších miest nevyhovujúci technický stav niektorých prevádzok a zariadení s vplyvom na atraktívnosť zamestnania a zavádzanie inovácií nedostatočná konkurencieschopnosť v oblasti digitalizácie a online predaja nedostatočná jazyková pripravenosť všetkých vekových kategórií nedostatočná práca s dátami – nekompetentnosť pri zbere a vyhodnocovaní údajov – vyhodnocovanie spokojnosti zákazníkov medzery v digitálnej transformácii – zmena nákupného správania zákazníkov nedostatočná podpora vzdelávania a vývoja spojená s odchodom kvalifikovaných pracovníkov z tejto oblasti vysoká miera nezamestnanosti s podielom dlhodobo nezamestnaných v gastronómii nedostatočná prepojenosť vzdelávacieho systému s potrebami trhu práce nedostatok manažérskych schopností v krízových situáciách slabá, alebo zhoršujúca sa pozícia jednotlivých pracovných pozícií na trhu práce (mäsiar, cukrár, pekár) sezónnosť množstva pracovných ponúk |
Príležitosti (Opportunities) | Hrozby (Threats) |
využitie potenciálu informačnej a komunikačnej techniky – nástrojov a postupov pre zvyšovanie atraktivity pracovného miesta zatraktívnenie odborného vzdelávania a prípravy v oblasti gastronómie na základe prieskumu v ZŠ a SOŠ (digitálne platformy, akvizičné videá s prezentáciou dobrej praxe) podporné programy EÚ a ďalšie nadačné a grantové ponuky – v oblasti vzdelávania, inovácií a rozvoja umelej inteligencie. prepojenie procesu odborného vzdelávania a prípravy v gastronómii smerujúce k získaniu kompetencií. nenasýtený trh ľudských zdrojov z pohľadu regiónov a zahraničnej ponuky rozšírenie ponuky produktov a služieb – rýchly rozvoj online predaja donášková služba zvyšovanie atraktívnosti a dostupnosti na trhu online nákup – tvorba aplikácií pre výber/nákup jedál a nápojov s možnosťou donášky, osobného odberu implementácia poradenských služieb – vyhodnocovanie spokojnosti zákazníka, podnety od zákazníkov zvýšenie úrovne spolupráce s lokálnymi dodávateľmi, resp. poskytovateľmi služieb | odchod vysokokvalifikovanej pracovnej sily do zahraničia – nízka atraktivita ponuky pracovných miest s ohľadom na technicko-prevádzkové vybavenie vysoké odvodové zaťaženie nízka vzdelanostná a kompetenčná úroveň manažmentu prevádzok geografické, personálne a technické nedostatky servisu pre začiatočníkov v MSP stúpajúci predaj substitučných výrobkov, služieb – donáška/online predaj meniace sa potreby alebo vkus spotrebiteľov nepriaznivé zmeny v demografickom vývoji – strata spokojných a verných zákazníkov – nedostatočná spätná väzba/používanie digitálnych nástrojov na vyhodnocovanie lojalita zamestnancov – nedostatočný rozvoj firemnej kultúry, dodržiavanie etických kódexov vplyv sociálnych sietí – nástroj poškodenia/zmeny nákupného správania zákazníka zvyšujúce sa nároky na marketing a propagáciu |
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.