Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
Politické vplyvy | Vplyv COVID-19 na rýchle politické zmeny a nariadenia v kontexte legislatívnych zmien pre gastronómiu s dlhodobým dopadom. Daňová reforma (DPH pri službách) – jej úprava ako nevyhnutný základ pre znovu naštartovanie gastronómie. Podpora duálneho vzdelávania ako nevyhnutný nástroj udržania a výchovy vlastných zamestnancov a štátne stimuly na jeho implementáciu v oblasti ĽZ v sektore. Odlev vysokokvalifikovanej pracovnej sily do zahraničia. |
Ekonomické vplyvy | Nezamestnanosť, jej vplyv na udržateľnosť pracovných miest v gastronómii a zároveň schopnosť celoživotnej zamestnateľnosti, ovplyvnenej sezónnosťou a závislosťou na externých faktoroch. Mzdové ohodnotenie nie je regulované a kontrolované verejným sektorom, čím vzniká obrovská diferenciácia v krajoch a na pracovných pozíciách. Väčšia finančná podpora verejného sektora/štátu pri rozvoji duálneho vzdelávania, mnoho zamestnávateľov stráca motiváciu a záujem vzdelávať žiakov v duálnom vzdelávaní vzhľadom na veľmi nízku finančnú podporu od štátu formou príspevkov. COVID-19 a jeho dlhodobý finančný vplyv na podnikateľov v tomto sektore, udržateľnosť, konkurencie schopnosť a atraktívnosť pracovného miesta. Nízka ponuka manažmentu (počet kvalifikovaných krízových manažérov), potrebných pre znovu naštartovanie stabilných – ekonomicky silných prevádzok. |
Sociálne vplyvy | Vplyvom COVID-19 veľmi rýchly pokles podielu strednej vrstvy obyvateľstva z pohľadu kúpyschopnosti a tým vytvorenie početnej skupiny nízko príjmových zákazníkov, ktorí boli z veľkej časti cieľovou skupinou pre tento sektor v oblasti s nízkym štandardom poskytovaných služieb. Udržateľnosť gastronómie a rozvoj nových prevádzok sa sústreďuje predovšetkým do hlavných miest, kde je ponuka pracovných príležitostí väčšia ako na vidieku. Zvyšujúca sa vzdelanostná úroveň v danom sektore, pribúda počet vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí majú záujem o prácu v gastronómii na vyšších (nie manuálne orientovaných) pracovných pozíciách. Zväčšujúci sa záujem o kariérny rast v tomto sektore, vplyvom atraktívnosti služieb a nových inovácií. Vplyv sociálnych sietí na nákupné správanie zákazníkov (negatívna/pozitívna spätná väzba). Zatraktívnenie odborného vzdelávania a prípravy v oblasti gastronómie (digitálne platformy, akvizičné videá s prezentáciou osvedčených postupov). |
Technologické vplyvy | Online predaj z pohľadu majiteľov reštaurácií a hotelov rastie vzhľadom na silný tlak verejnosti/zákazníkov pre rozvoj týchto služieb, ktoré sa stanú nenahraditeľnou súčasťou fungovania sektora. Vplyv automatizácie a efektivity na znižovanie počtu zamestnancov, ale zároveň na zvyšujúci sa štandard špeciálne orientovaných pracovných kvalifikácii a zručností. Inovatívna kompetentnosť pracovníkov v gastronómii bude viesť k zmenám pri výbere a rozvoji firemnej kultúry. Využitie potenciálu informačnej a komunikačnej techniky (kurzy digitalizácie, on-line predaja). Rozvoj a podpora programov EÚ – grantové ponuky v oblasti vzdelávania, inovácií a rozvoja umelej inteligencie. Digitalizácia zručností.Rozvoj on-line platieb. |
Legislatívne vplyvy | Rýchlo sa meniace legislatívne úpravy a rámce pre oblasť hygieny a verejnej politiky. Legislatívna úprava pracovno-právnych vzťahov, úprava a definovanie minimálnej mzdy a príplatkov. Legislatívne inovácie v prevádzkových procesoch a ľudských zdrojoch. |
Ekologické vplyvy | Automatizácia a digitalizácia pracovných a personálnych procesov a dokumentov (zníženie tlače a spotreby papiera). Zavádzanie a podpora ekologických iniciatív (Bez slamky, Green Slovakia Index a pod.). |
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.