Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
Na základe špecifických ukazovateľov daného sektora, ktoré sú preň charakteristické a sú aj predmetom štatistického vyhodnocovania je možné posudzovať vývoj sektora.
Pre sektor poľnohospodárstva, veterinárstva a rybárstva boli doporučené nasledujúce, z ktorých bolo možné vybrať pre účely analyzovania sektora, avšak ich výber závisel od spracovateľa analýzy, podľa jeho uváženia a v analýze nemusia byť všetky zákonite použité:
Hrubá poľnohospodárska produkcia spolu je uvedená v grafe č. 2 nižšie, ktorý zobrazuje jej vývoj od roku 2004 do roku 2018. Za toto obdobie je v grafe č. 3 uvedený vývoj podielov hrubej živočíšnej a rastlinnej produkcie na celkovej hrubej poľnohospodárskej produkcii v %.
Zdroj: údaje Štatistický úrad SR, spracovala TREXIMA Bratislava
Zdroj: údaje Štatistický úrad SR, spracovala TREXIMA Bratislava
Hrubá rastlinná produkcia podľa komodít a ich vývoj pri vybraných plodinách je od roku 2004 do roku 2018 názorne uvedený v grafe č. 4. Podľa, ktorého od roku 2004 Slovensko zaznamenáva značný pokles pestovania okopanín, cukrovej repy, strukovín, zemiakov a zeleniny, ktoré ustúpili pestovaniu olejnín, pšenice, kukurice a technických plodín, ktoré do roku 2018 zaznamenávajú nárast. Predmetné pohyby môžu súvisieť s klimatickými podmienkami v danom roku, znižovaním stavov zvierat v živočíšnej výrobe a kladeným prioritám na pestovanie plodín v rámci poľnohospodárskej politiky SR a EÚ vrátane ekonomickej podpory poľnohospodárskych subjektov.
Vysvetlivky: Pre bližšie objasnenia grafu č.5 uvádzame plodiny, ktoré boli zahrnuté do jednotlivých skupín.
Hrubá živočíšna produkcia podľa komodít – jej vývoj za sledované obdobie od roku 2004 do roku 2018 je uvedený v grafe nižšie a jeho tabuľke.
Vo všeobecnosti podľa údajov v tabuľke grafu č. 5 o hrubej živočíšnej produkcii podľa komodít a celkovej hrubej živočíšnej produkcii zobrazenej v grafe č. 6 sa dá usudzovať, že živočíšna výroba, ktorej súčasťou je chov hospodárskych zvierat, mali na Slovensku v sledovanom období rokov 2004 až 2018 značný pokles a poľnohospodárske podniky prešli zložitým vývojom, ktorý sa prejavil poklesom živočíšnej produkcie. V roku 2004 tvorila cca 49 % podiel na hrubej poľnohospodárskej produkcii a v roku 2009 už cca 46,6 % podiel. Následne nastalo do roku 2012 jej mierne zvýšenie. Od roku 2013 do roku 2018 produkcia živočíšnej výroby zaznamenáva permanentný pokles na úroveň 38,6 % podielu na hrubej poľnohospodárskej produkcii.
Zdroj: údaje Štatistický úrad SR, spracovala TREXIMA Bratislava
Stavy hospodárskych zvierat – vývoj od roku 2004 do 2018
Vývoj stavov hospodárskych zvierat v intervale rokov od 2004 do 2018 v kusoch (ks) je uvedený v grafoch č. 8, 9, 10, 11, 12. Klesajúci trend zaznamenávajú hovädzí dobytok, ošípané. Hydina sa stabilizovala po poklesoch stavov a mierne navýšila počet oproti roku 2004. Ovce zaznamenávali od roku 2004 do roku 2012 rast chovov a od roku 2013 má klesajúcu tendenciu a približuje sa na úroveň roku 2004.
Hovädzí dobytok spolu v ks
Kravy spolu v ks
Zdroj: údaje Štatistický úrad SR, spracovala TREXIMA Bratislava
Ošípané spolu v ks
Ovce spolu v ks
Hydina spolu v ks
Vývoj osiatych plôch poľnohospodárskych plodín od roku 2004 do roku 2019, je uvedený v tabuľke č.1 podľa druhov pestovaných plodín v tis. ha. Celkový obraz o vývoji osiatych plôch je zobrazený v grafe č.13.
Vývoj osiatych plôch poľnohospodárskych plodín v tis. Ha od roku 2004 do 2019
Plochy spôsobilé na osev v tis. Ha – celkový vývoj od roku 2004 do 2019
Zdroj: údaje Štatistický úrad SR, spracovala TREXIMA Bratislava
Výlov rýb vo vnútorných vodách za obdobie od roku 2004 do 2018
Výlov konzumných rýb vo vnútrozemských vodách v kg – vývoj od 2004 do 2018
Výlov konzumných rýb vo vnútrozemských vodách v kg – celkový vývoj od 2004 do 2018
Zdroj: údaje Štatistický úrad SR, spracovala TREXIMA Bratislava
Oproti roku 2004 celkový výlov sladkovodných rýb na konzum a dopyt po tomto druhu požívatiny do roku 2018 vzrástol cca o 33%.
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.