Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
Z hľadiska ekonomických činností realizovaných v sektorovej štruktúre NSP/SRI kreujú sektor obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch nasledovné divízie SK NACE Rev. 2:
Sektorovo špecifickí zamestnanci tvorili k 31. 10. 2021 viac ako 15 %-ný podiel na celkovej zamestnanosti v sektorovej štruktúre NSP/SRI, čím sa sektor obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch radí medzi veľké sektory. Pomerné zastúpenie jednotlivých úrovní zručností uplatňovaných sektorovo špecifickými zamestnancami prezentuje nasledujúci graf.
Štruktúra sektorovo špecifických zamestnancov v členení podľa úrovne zručností v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch k 31. 10. 2021
V sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch si približne 69 % sektorovo špecifických pracovných príležitostí vyžadovalo strednú úroveň zručností, 24 % si vyžadovalo vysokú úroveň zručností a nízku úroveň zručností uplatňovalo cca 7 % sektorovo špecifických zamestnancov.
Sektorovo špecifickí UoZ spolu tvorili k 31. 10. 2021 približne 20 %-ný podiel na úhrnnom počte UoZ v sektorovej štruktúre NSP/SRI. Ich podrobnejšia špecifikácia z hľadiska úrovne zručností uplatňovaných bezprostredne pred zaradením do evidencie UoZ, ako aj porovnanie s rovnakým obdobím roku 2019, sú uvedené nižšie.
Štruktúra sektorovo špecifických uchádzačov o zamestnanie v členení podľa úrovne zručností v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch k 31. 10. 2021 a k 31. 10. 2019
Počet UoZ s predchádzajúcim vykonávaným zamestnaním typickým pre sektor obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch vplyvom pandémie COVID-19 od 31. 10. 2019 do 31. 10. 2021 vzrástol približne o 4 100 osôb, t. j. o 17 %. Sektorovo špecifickí zamestnanci vykonávali prevažne pracovné činnosti vyžadujúce strednú úroveň zručností a taktiež najvyšší počet sektorovo špecifických UoZ vykonával bezprostredne pred zaradením do evidencie UoZ zamestnania, ktoré si vyžadovali takúto úroveň zručností. Z celkového počtu sektorovo špecifických UoZ ich bolo približne 72 %. Najmenej sektorovo špecifických UoZ bolo s predchádzajúcou praxou na vysokej úrovni zručností, a to necelých 13 %. Okolo 15% sektorovo špecifických UoZ malo predchádzajúcu prax na nízkej úrovni zručností.
V sledovanom časovom horizonte od 31. 10. 2019 do 31. 10. 2021 sa počet sektorovo špecifických UoZ s predchádzajúcim vykonávaným zamestnaním na prevažnej, t. j. na strednej úrovni zručností, zvýšil bezmála o 2 900 osôb, t. j. o 17 %. Počet UoZ s predchádzajúcim zamestnaním na nízkej úrovni zručností sa zvýšil približne o 760 osôb, z dôvodu nižšieho počtu UoZ v danej zručnostnej kategórii k východiskovému dátumu, t. j. k 31. 10. 2019, však predstavoval príslušný relatívny prírastok viac ako 20 % východiskového stavu. Z hľadiska absolútneho aj relatívneho prírastku boli najmenšie zmeny zaznamenané v kategórii UoZ, ktorí bezprostredne pred zaradením do evidencie vykonávali zamestnania s vysokou úrovňou zručností, a to 430 osôb, resp. 14 %.
Miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti na vysokej úrovni zručností v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch v regionálnom členení podľa krajov v SR k 31. 10. 2021
V členení podľa regionálneho usporiadania SR bola miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti v prípade vysokej úrovne zručností v piatich samosprávnych krajoch SR vyššia, ako celoštátna priemerná hodnota v rámci sektora, Žilinský kraj mal zhodu s celoštátnym priemerom. V obchode, marketingu, gastronómii a cestovnom ruchu bola najvýraznejšia miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti na danej úrovni zručností zaznamenaná v Prešovskom kraji, kde dosiahla necelých 9 %. Jej druhá najvyššia hodnota bola v Banskobystrickom kraji, a to približne 7 %. V opačnom spektre sa nachádzal sektorovo dominantný Bratislavský kraj, kde bola zaznamenaná najnižšia miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti na vysokej úrovni zručností, a to iba 3 %. Bratislavský kraj tak prostredníctvom svojho vysokého podielu na sektorovo špecifických ekonomických činnostiach výrazne zredukoval celorepublikový priemer za sektor obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch (a to platilo nielen na vysokej, ale aj na strednej a nízkej úrovni zručností). Špecifická nezamestnanosť v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch sa v prípade vysokej úrovne zručností prejavila v období od 31. 10. 2019 do 31. 10. 2021 najmä v zamestnaniach:
Miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti na strednej úrovni zručností v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch v regionálnom členení podľa krajov v SR k 31. 10. 2021
Pri regionálnom pohľade na mieru sektorovo špecifickej nezamestnanosti v prípade strednej zručnostnej kategórie možno konštatovať, že v troch krajoch prevýšila celoštátny priemer sektora. Najvyššia miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti na strednej úrovni zručností v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch bola v Prešovskom kraji, kde dosiahla približne 13 %. Viac ako 12 %-né hodnoty miery sektorovo špecifickej nezamestnanosti boli aj v Košickom a Banskobystrickom kraji. Naopak, najnižšia miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti na strednej úrovni zručností bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji, a to menej než 7 %. V Nitrianskom a Trenčianskom kraji bola miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti na strednej zručnostnej úrovni nižšia ako 8 %. V prípade strednej úrovne zručností sa sektorovo špecifická nezamestnanosť v obchode, marketingu, gastronómii a cestovnom ruchu najvýraznejšie prejavila v počte UoZ, ktorí bezprostredne pred ich zaradením do evidencie vykonávali zamestnania:
Miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti na nízkej úrovni zručností v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch v regionálnom členení podľa krajov v SR k 31. 10. 2021
Na nízkej úrovni zručností sa sektorovo špecifická nezamestnanosť v obchode, marketingu, gastronómii a cestovnom ruchu v regiónoch SR prejavila najvýraznejšie najmä v Prešovskom, Košickom a Banskobystrickom kraji. Značný vplyv na zvýšenie regionálnej miery sektorovo špecifickej nezamestnanosti v období pandémie koronavírusu mal aj návrat do miesta trvalého pobytu u tých osôb, ktoré boli uvoľnené z pracovného pomeru v inom regióne, vrátane zahraničia.
Najvyššia miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti v prípade nízkej úrovne zručností bola v sektore v Prešovskom kraji, kde presiahla 35 %, nasledovaná Košickým (cca 28 %) a Banskobystrickým krajom (24 %). Naopak, najnižšia miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti bola v Trnavskom kraji, a to cca 7 %. Celoštátny priemer (17,6 %) znižoval aj Trenčiansky kraj s hodnotou pod 9 % a sektorovo silný Bratislavský kraj (cca 12 %). Špecifická nezamestnanosť v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch sa v prípade nízkej úrovne zručností v sledovanom období najvýraznejšie prejavila v počte tých UoZ, ktorí bezprostredne pred zaradením do evidencie UoZ vykonávali zamestnania:
Zhrnutie za sektor
Sektor obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch sa vyznačoval približne 69 %-ným zastúpením zamestnancov s pracovnými činnosťami na strednej úrovni zručností z celkového počtu sektorovo špecifických zamestnancov, pričom táto zručnostná kategória predstavovala aj najpočetnejšiu časť sektorovo špecifických UoZ. K 31. 10. 2021 tvorili osoby s predchádzajúcimi pracovnými úlohami na strednej úrovni zručností približne 72 % z celkového počtu sektorovo špecifických UoZ. Najmenej sektorovo špecifických UoZ bolo s predchádzajúcou sektorovou praxou na vysokej úrovni zručností, a to cca 12 %. Zároveň bola u osôb s vysokými zručnosťami aj najnižšia miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti, a to približne 5 %, pretože z celkového počtu osôb, ktoré vykonávali sektorovo špecifické zamestnania s vysokou úrovňou zručností, či už aktuálne k 31. 10. 2021 alebo bezprostredne pred ich zaradením do evidencie UoZ, tvorili UoZ iba 5 %. V prípade strednej úrovne zručností bola miera sektorovo špecifickej nezamestnanosti k 31.10. 2021 takmer 10 %, avšak na nízkej úrovni zručností to bolo viac ako 17 %. V čase pandémie boli sektorovo špecifickou nezamestnanosťou najviac zasiahnuté Košický, Prešovský a Banskobystrický kraj, pričom značný vplyv na situáciu v týchto krajoch mal aj návrat do miesta trvalého pobytu u tých osôb, ktoré boli z výkonu prác sektorového charakteru uvoľnené v inom regióne, vrátane zahraničia.
Špecifická nezamestnanosť v sektore obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch sa na vysokej úrovni zručností v období od 31. 10. 2019 do 31. 10. 2021 prejavila najmä v zamestnaniach:
Na strednej úrovni zručností sa sektorovo špecifická nezamestnanosť najvýraznejšie prejavila v počte UoZ, ktorí bezprostredne pred ich zaradením do evidencie vykonávali zamestnania:
V prípade nízkej úrovne zručností išlo najmä o zamestnania:
Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.
Cookie | Dĺžka trvania | Popis |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |