Národné štandardy zamestnaní
Inovácie a SWOT
Vnútorná strategická analýza sektora
- Všeobecné finančno-ekonomické ukazovatele za sektor
- Sektorovo špecifické ukazovatele zamestnanosti
- Vývojové tendencie v oblasti ľudských zdrojov
- Identifikácia kritických a kľúčových činiteľov
O sektore
Charakteristika vývojových tendencií v sektorovej štruktúre NSP/SRI v oblasti:
- Demografickej skladby ľudských zdrojov a regionálnych aspektov trhu práce vo väzbe na vzdelanie a odmeňovanie zamestnancov
- Ľudských zdrojov a inovácií
- Alokácie ľudských zdrojov v procesoch produkcie výrobkov a poskytovania služieb
- Pracovných úrazov a distribúcie voľných pracovných miest
- Hospodárskych výsledkov, osobných nákladov, dynamiky pracovnoprávnych vzťahov a regionálnej distribúcie UoZ
- Ekonomických výsledkov, zamestnanosti a odmeňovania
- Uplatňovania ľudských zdrojov z hľadiska veku, pohlavia a podielu zamestnancov podľa krajov
- Uplatňovania ľudských zdrojov z hľadiska vzdelania, dodatočnej potreby pracovných síl
- Uplatňovania ľudských zdrojov z hľadiska očakávaných disparít
- Vplyv pandémie COVID-19 na vývoj nezamestnanosti
- Rodové a regionálne aspekty zmien na trhu práce zasiahnutom pandémiou
- Vekové aspekty vplyvu pandémie nového koronavírusu na trh práce
- Vplyv pandémie koronavírusu na trh práce z hľadiska úrovne zručností uplatňovaných na pracovných miestach
- Dynamika úrovne a špecializácie zručností sektorovo špecifických pracovných síl v rokoch 2019 a 2021
- Maximalizácia výkonnosti zamestnancov, ich efektívne využívanie a dlhšie pracovné uplatnenie, minimalizácia úrazovosti a chorobnosti
- Vitalita zamestnávateľských subjektov
- Transformácia výrobkov, služieb a realizovaných procesov
Charakteristika a poslanie sektora v horizonte do roku 2030
Moderné, konkurencieschopné priemyselné odvetvie, ponúkajúce kvalitné, inovatívne výrobky so zníženým dopadom priemyselnej výroby na životné prostredie.
„Potraviny sa týkajú každého jedného obyvateľa Slovenskej republiky a sú nevyhnutnou súčasťou nášho každodenného života. Potravina nie je len nevyhnutnosť na prežitie ľudstva, ale je zároveň stmeľujúcim aspektom spoločnosti, či už pri spoločnom stolovaní v rámci rodiny, alebo kolektívu v práci.
V rámci Európskej únie, za účelom zabezpečenia bezpečných potravín pre 500 miliónov spotrebiteľov, je potravinárske odvetvie najväčším spracovateľským odvetvím. Jeho podiel v rámci spracovateľského odvetvia (15,2 %) je vyšší ako automobilový priemysel (14,1 %), či výroba strojov a zariadení (9 %). Podiel potravinárskeho priemyslu EÚ na hrubej pridanej hodnote predstavuje 2,1 %. Potravinársky priemysel je zároveň jedným z najväčších zamestnávateľov s počtom zamestnancov 4,51 miliónov, pričom až 48,1 % tržieb potravinárskeho odvetvia tvoria malé a stredné podniky. Potravinársky priemysel je rovnako najväčším spracovateľským odvetvím vo vyše polovici členských štátov Európskej únie[1].
V poslednej dobe, v súvislosti s mnohými potravinovými škandálmi, hrozbami (africký mor ošípaných), zvyšujúcim sa záujmom o ochranu životného prostredia, zmierňovanie dopadov klimatických zmien, čoraz viac rezonuje otázka lokálnej výroby potravín, otázka sebestačnosti v kľúčových potravinárskych odvetviach a spracovanie na Slovensku dopestovaných a dochovaných surovín lokálnymi potravinárskymi prevádzkami. Slovenská republika zďaleka nevyužíva vysoký potenciál potravinárskeho priemyslu, ako je tomu vo vyše polovici štátov Európskej únie. V roku 2018 predstavovali tržby potravinárskeho priemyslu v Slovenskej republike 4,42 mld. eur. Podiel výroby potravín, nápojov a tabakových výrobkov na hrubej pridanej hodnote prestavoval v roku 2017 hodnotu 0,91 %[2].
Slovensko je v hrubej produkcii potravín nápojov a tabakových výrobkov na chvoste krajín Európskej únie. Oproti roku 2015 došlo k zásadnému zníženiu výroby potravín a nápojov o 0,735 mld. eur. Na druhej strane výpadok produkcie nahradil dovoz potravinárskych výrobkov, ktorý oproti roku 2015 narástol o 1,216 mld. eur[3]“.
[1] FoodDrink Europe. Data and Trends 2018. Zdroj: www.fooddrinkeurope.eu
[2] Potravinárska komora Slovenska. Strategické priority na rozvoj výroby potravín v SR 2019
[3] Eurostat. Vypracoval NPPC-VÚEPP. Zdroj: Zelená správa 2018
Novinky zo sektora
-
Vyhodnotenie funkčnosti a efektívnosti Sektorovej rady pre potravinárstvo
-
Mlyny našťastie ešte melú slovenskú múku
-
Potravinárstvo láka na čistú prácu v bielych plášťoch
-
Netreba byť vizionárom, treba prelúskať stratégiu
-
Zálohuje celé Slovensko, nielen potravinári
-
S inováciami po stopách gulášových cestovín