Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Pracovník senzorickej kontroly v potravinárstve

Pracovník senzorickej kontroly v potravinárstvePracovník senzorickej kontroly v potravinárstve, senzoricky (zmyslami) hodnotí potraviny a nápoje na základe poznania základných kvalitatívnych parametrov potravín a nápojov. Znalecky hodnotí ich senzorickú kvalitu, súlad s právnymi predpismi a chuť podľa očakávaných, typických a určených charakteristík danej potraviny alebo nápoja. Je schopný využívať zmysly na hodnotenie kvality, teda vôňu, chuť a vizuálne zmeny potravín a nápojov. Ovláda metodiky degustačných postupov a metód zjednotených v rámci ISO, ktoré sa používajú v EÚ. Pozná základné charakteristiky jednotlivých potravín a požiadavky na ich kvalitu, ktorú dokáže podložiť senzorickými hodnoteniami. Vie posúdiť senzorické vlastnosti výsledného produktu v závislosti od kvality a pôvodu vstupnej suroviny alebo polotovaru. Svoje schopnosti senzoricky hodnotiť potraviny si udržiava prostredníctvom senzorických cvičení a preskúšavania.
Sektorová rada
Sektorová rada pre potravinárstvo
Kód/revízia
8178/3
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Alternatívne názvy
ENSensory analyst
ENSensory specialist
SKPracovník senzorického hodnotenia
SKDegustátor potravín a nápojov
Odporúčaná úroveň vzdelania
M
SKKR
Úroveň 4
EKR
Úroveň 4
ISCED 2011
354
Regulácie
Výkon tohto zamestnania je regulovaný nasledovným právnym predpisom:
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Certifikát spôsobilosti v oblasti senzorického posudzovania potravín podľa STN EN ISO 17024
Osvedčenie posudzovateľa podľa STN EN ISO 13299/2016
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Na výkon tohto zamestnania sa odporúča nasledovný certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Norma STN EN ISO 8586 o senzorickej analýze – Výber a školenie senzorických posudzovateľov (ISO 8586:2023) Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax odporúča v období 24 mesiacov.
ISCO-08
SK ISCO-08
ESCO
SK NACE Rev. 2
CPA 2015
Príslušnosť k povolaniu

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
4
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
4
Matematická gramotnosť
4
Digitálna gramotnosť
4
Mediálna gramotnosť
4
Environmentálna gramotnosť
4
Ekonomická a finančná gramotnosť
4
Občianske kompetencie
4
Technická gramotnosť
4
Zdravotná gramotnosť
4
Sociálne kompetencie
4
Osobnostné a emocionálne kompetencie
4
Schopnosť učiť sa
4

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
E
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
P
Analytické myslenie
P
Strategické a koncepčné myslenie
E
Manuálna zručnosť
E
Talent
P
Tvorivosť (kreativita)
P

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
biológia
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Znalosť biologických procesov spôsobujúcich zmeny senzorických vlastností potravín.
Perspektíva: Aktuálna
4
mikrobiológia
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Základy mikrobiológie potravín v senzorickej analýze a kontrole. Schopnosť rozlíšiť mikrobiologické zmeny a procesy v potravine - kazenie, kvasenie, hniloba, plesnivenie a pod.
Perspektíva: Aktuálna
4
potravinárske suroviny, ich skladovanie
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vlastnosti a špecifiká potravinárskych surovín a vplyv skladovania na ich kvalitu a senzorické parametre.
Perspektíva: Aktuálna
4
technológie potravinárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Základy technológie výroby jednotlivých potravín a nápojov a ich riziká. Dôraz na šetrné spracovanie potraviny a výrobu bioproduktov s dodržiavaním ekologických postupov a techník pestovania, výroby a uskladnenia poľnohospodárskych produktov.
Perspektíva: Aktuálna
4
potravinárska chémia
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Základné postupy rozborov parametrov kvality potravín vo vybraných ukazovateľoch.
Perspektíva: Aktuálna
4
právne predpisy a pojmy súvisiace s výrobou potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Znalosť právnych predpisov a ich aplikácia vo vzťahu ku kvalite a bezpečnosti potravín.
Perspektíva: Aktuálna
4
systémy, normy a štandardy kvality a bezpečnosti v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia špecifických požiadaviek štandardov a noriem v rámci systému senzorickej kontroly potravín.
Perspektíva: Aktuálna
4
metódy a postupy senzorického hodnotenia potravín a nápojov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Metódy, postupy a techniky zmyslového hodnotenia potravín v rámci noriem ISO, resp. národných noriem.
Perspektíva: Aktuálna
4
spôsoby senzorickej analýzy potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Poznanie jednotlivých metód senzorického hodnotenia a kontroly potravín.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Senzorika potravín
4
metódy hodnotenia nápojov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Poznanie jednotlivých metód senzorického hodnotenia a kontroly nápojov.
Perspektíva: Aktuálna
4
metódy hodnotenia potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Uplatňovanie vhodných postupov senzorickej analýzy potravín pre ich objektívnu kontrolu.
Perspektíva: Aktuálna
4
hygiena potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Požiadavky hygieny, výroby, balenia, distribúcie a manipulácie s potravinami v súlade s legislatívou EÚ.
Perspektíva: Aktuálna
4
kvalita surovín v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Rozlišovanie vlastností potravín a požadovanej kvality od ich zmien.
Perspektíva: Aktuálna
4
senzorické požiadavky na posudzovanie surovín, potravín, polotovarov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Zisťovanie príčin a dôsledkov zníženej, resp. odlišnej kvality potravinárskych výrobkov.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Senzorika
4
možnosti využitia a uplatnenia dátovej analytiky (Big Data) vo vzťahu k procesom v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Využívanie pokročilých štatistických nástrojov pre vyjadrovanie vzťahov v rámci senzorickej kontroly potravín.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Dátová analytika (Big Data)
4
možnosti využitia a uplatnenia umelej inteligencie a strojového učenia v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vedomosti o princípoch senzorickej analýzy pomocou elektronického nosa, jazyka a oka.
Perspektíva: Budúca
Inovácia: Umelá inteligencia / Strojové učenie UI /ML
4
zásady a postupy hodnotenia vín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Postupy a techniky správneho senzorického hodnotenia vín v rámci noriem ISO, resp. národných noriem.
Perspektíva: Aktuálna
4
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Aplikácia všeobecných právnych predpisov nevyhnutných pre výkon senzorickej kontroly potravín.
Perspektíva: Aktuálna
4

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
aplikácia uplatňovania zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe na všetkých stupňoch výroby, stravovania a predaja pokrmov a nápojov, vrátane teplých a studených pokrmov, hotových jedál, termosterilizovaných polotovarov a pokrmov, šokovo chladených a mrazených pokrmov, lahôdkarských a cukrárskych výrobkov, zmrzliny, nápojov, pokrmov rýchleho občerstvenia, či tradičných pokrmov a jedál rešpektujúc najnovšie trendy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Schopnosť posúdiť zmeny senzorických vlastností potravín vo vzťahu k dodržaniu zásad správnej výrobnej a hygienickej praxe.
Perspektíva: Aktuálna
4
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Aplikácia základných princípov legislatívy pre bezpečný proces hodnotenia a kontroly senzorických vlastností potravín.
Perspektíva: Aktuálna
4
navrhovanie opatrení na zvyšovanie kvality v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Na základe poznania biologickej a chemickej podstaty zmien v potravinách navrhovať opatrenia, napr. na úpravu teploty a času skladovania, spôsobu balenia, spôsobu a podmienok prepravy a pod.
Perspektíva: Aktuálna
4
spracovanie odborného posudku zameraného na výsledky degustácie potravín a nápojov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vyhodnotenie a spracovanie odborných posudkov kvality potravín a nápojov a ich zaradenie do kvalitatívnej triedy, odporúčania spotrebiteľom.
Perspektíva: Aktuálna
4
posudzovanie kvality surovín, polotovarov a výrobkov pri výrobe potravinárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Schopnosť rozlíšiť zmeny surovín, potravín, polotovarov a výrobkov od ich štandardných vlastnosti vyhodnotených senzorickou analýzou na jednotlivých stupňoch potravinového reťazca.
Perspektíva: Aktuálna
4
posudzovanie kvality surovín a hodnôt parametrov výrobného procesu pri výrobe piva, vína a liehovín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Schopnosť rozlíšiť odchýlky senzorických vlastností vstupných surovín, špecifikovať procesné zmeny prebiehajúce počas technologických fáz výroby ako aj zmeny hotových výrobkov a zmeny vznikajúce počas skladovania a zrenia.
Perspektíva: Aktuálna
4
senzorické posudzovanie kvality surovín a hotových potravinárskych výrobkov podľa predpísaných štandardov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia špecifických hodnotení surovín a potravín na základe noriem a technických požiadaviek s cieľom ich ďalšieho spracovania a predaja, resp. vylúčenia na základe nesplnenia kritérií senzorických vlastností.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Senzorika potravín
4
posudzovanie úrovne zhody potravín s platnými právnymi predpismi
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Posúdenie a porovnanie charakteristických znakov hodnotených nápojov a potravín (farba, čírosť, vôňa, chuť, konzistencia, textúra a pod.) s platnými právnymi predpismi.
Perspektíva: Aktuálna
4
kvalitatívne skúšky surovín, materiálu, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Schopnosť rozlíšiť senzorický profil potravín a posudzovanie ich kvality, senzorická kontrola potravín a nápojov a zostavenie ich písomného aj ústneho popisu. Dodržiavanie postupnosti senzorickej analýzy umožňujúcej čo najobjektívnejšie posúdenie zmyslových vlastností jednotlivých hodnotených nápojov alebo potravín. Používanie rôznych metód senzorickej analýzy.
Perspektíva: Aktuálna
4
analýza vplyvov pôsobiacich na kvalitu surovín, polotovarov a hotových výrobkov aj počas ich skladovania, prepravy a predaja
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Zohľadnenie závislosti senzorického hodnotenia potravín a nápojov v závislosti od pestovania, spôsobu chovu a spôsobu ich výroby a uskladnenia.
Perspektíva: Aktuálna
4
využívanie dátovej analytiky (Big Data) v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia postupov vyhodnocovania dát získaných senzorickým hodnotením s cieľom získať na ich základe grafické alebo štatistické výstupy a takto ich vyhodnocovať a aplikovať.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Dátová analytika (Big Data)
4
tvorba modelov dát s využitím nástrojov strojového učenia
Príznak: Sektorová(17) ?
Špecifikácia: Spracovávanie väčších dátových súborov pomocou pokročilých štatistických metód a strojového učenia.
Perspektíva: Budúca
Inovácia: Umelá inteligencia / Strojové učenie UI /ML
4

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Zamestnanie nemá vytvorenú verziu štandardu pre SZČ.

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana hlavy (prilby, čiapky, čelenky, sieťky na vlasy, šatky)
Ochrana celého tela (odevy, kombinézy, ochrana pred pádom, prikrývky)
Kancelárske prostriedky
Kancelárske potreby (perá, zošity, bloky a ostatné kancelárske potreby)
IT výpočtová technika (počítače, úložisko dát, káble a konektory, klávesnice, myši, software...)
Telo ako pracovný prostriedok
Chuť ( napr. degustátor, kuchár)
Čuch (napr. testovač parfémov, senzorický hodnotiteľ potravín)
Zrak (používaný vo vyššej miere, než je bežné, napr. vizuálna kontrola výrobkov, napr. pilot)
Tlačoviny, textové dokumenty
Odborná literatúra
Normy (technické normy, ISO normy...)

Profil práce

Charakter činností
Prevádzkové práce v službách a obchode ?
Odborné nemanuálne práce ?

Postup práce
Rámcovo vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Nízka zodpovednosť, prípadné straty sú malé alebo ľahko odstrániteľné (nahraditeľné) ?

Inovácie

Prebieha načítanie ...

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.