Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Porážač, vykosťovač

Porážač, vykosťovačPorážač, vykosťovač zabezbečuje rozrábanie a porážku jatočných zvierat, pripravuje ich na ďalšie spracovanie vykosťovaním, triedením jednotlivých častí a špeciálne upravuje na predaj a ďalšiu mäsovú výrobu. Zodpovedá za výkon obslužných činností počas výroby.
Sektorová rada
Sektorová rada pre potravinárstvo
Kód/revízia
5119/2
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Alternatívne názvy
SKKostič
SKPracovník rozrábania jatočných zvierat
Odporúčaná úroveň vzdelania
stredné odborné vzdelanie s výučným listom
SKKR
Úroveň 3
EKR
Úroveň 3
ISCED 2011
353 Stredné odborné vzdelanie dosiahnuté absolvovaním stredoškolských nematuritných vzdelávacích programov
ISCED rozšírenie
353 Stredné odborné vzdelanie dosiahnuté absolvovaním stredoškolských nematuritných vzdelávacích programov
Regulácie
Výkon tohto zamestnania je regulovaný nasledovnými právnymi predpismi:
Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v prípade, ak sa zamestnanie vykonáva na základe živnostenského oprávnenia
Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 432/2012 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Poznámka: Osvedčenie o odbornej spôsobilosti vydáva príslušný orgán verejného zdravotníctva po absolvovaní odbornej skúšky. Osvedčenie o zdravotnej spôsobilosti (zdravotný preukaz)  vydáva ošetrujúci lekár na základe zdravotnej spôsobilosti pracovať v potravinárstve.

Osvedčenie o absolvovaní vzdelávacieho programu na úkony spojené s usmrcovaním zvierat podľa nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 432/2012 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania (§ 3 ods. 7)
Poznámka: V prípade usmrcovania jatočnou (strelnou) zbraňou, elektrickým prúdom, účinkom plynného oxidu uhličitého.

Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax odporúča v období 12 mesiacov.
Poznámka: Odborné vzdelanie nie je potrebné, ak pracovník preukázateľne disponuje praxou v odbore v trvaní minimálne 1 rok, na pozícii s uvedenou charakteristikou.
ISCO-08
7511 Spracovatelia mäsa a rýb a podobní výrobcovia
SK ISCO-08
7511001 Porážač, vykosťovač
SK NACE Rev. 2
C PRIEMYSELNÁ VÝROBA
C10 Výroba potravín
CPA 2015
C PRODUKTY PRIEMYSELNEJ VÝROBY
C10 Potravinárske výrobky
Príslušnosť k povolaniu
Mäsiar, údenár

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
3
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
3
Matematická gramotnosť
3
Digitálna gramotnosť
3
Mediálna gramotnosť
3
Environmentálna gramotnosť
3
Ekonomická a finančná gramotnosť
3
Občianske kompetencie
3
Technická gramotnosť
3
Zdravotná gramotnosť
3
Sociálne kompetencie
3
Osobnostné a emocionálne kompetencie
3
Schopnosť učiť sa
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
E
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
E
Telesná zdatnosť
P
Manuálna zručnosť
P

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
HACCP a jeho základné princípy
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
právne predpisy v oblasti BOZP a PO
Príznak: Sektorová(22) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
technológia spracovania mäsa
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
morfológia jatočných zvierat
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
hygiena potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
systémy automatizácie procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
3
postupy a metódy výroby alternatívnych náhrad mäsa
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Základné znalosti o postupoch výroby v laboratórnych podmienkach, vrátane technologických, nutričných, senzorických a fyzikálno-chemických vlastnostiach umelého mäsa.
Perspektíva: Budúca
3
postupy a metódy pri preprave a presune jatočných zvierat na porážku
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane manipulácie so zvieratami. S ohľadom na normu HACCP.
Perspektíva: Aktuálna
3
postupy spracovania jatočného tela
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Spôsoby prípravy na ďalšie spracovanie mäsa, alebo okamžité skladovanie.
Perspektíva: Aktuálna
3
metódy a postupy zabíjania a porážky zvierat
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vhodné spôsoby porážky s ohľadom na druh zvierat a welfare zvierat.
Perspektíva: Aktuálna
3
metódy obsluhy a údržby pracovných strojov, prístrojov, náradí a zariadení
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
3
welfare zvierat
Príznak: Sektorová(1) ?
Špecifikácia: Pracovník vykonávajúci porážku ako i pracovníci pred porážkou musia v súlade s Nariadením rady (ES) 1099/2009 o ochrane zvierat počas usmrcovania, mať základné vedomosti i z oblasti pohody zvierat. Je nevyhnutné poznať stavbu tela jatočných zvierat s tým súvisí welfare - humánne zaobchádanie so zvieratami.
Perspektíva: Aktuálna
3
princípy HACCP na bitúnkoch
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
aplikovanie a dodržiavanie princípov systému HACCP
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
orientácia v postupoch vývoja a výroby alternatívnych náhrad mäsa
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane rozlišovania technologických a nutričných vlastností umelého mäsa.
Perspektíva: Budúca
3
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
3
naparovanie a šklbanie hydiny
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
delenie, porciovanie a vykosťovanie mäsa a zveriny
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Napr. jatočných tiel domácich kopytníkov, hydiny, zveriny, rýb a pod.
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava surovín na výrobu mäsa
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
zavádzanie a udržiavanie systémov automatizácie procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Napr. automatizácia výrobných procesov, procesov balenia, logistiky, predaja potravín.
Perspektíva: Budúca
3
preprava zvierat na usmrtenie, ustajnenie a ich prísun k linke na spracovanie
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
ošetrenie a skladovanie jatočne opracovaných tiel jatočných zvierat a jatočných produktov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
zaobchádzanie s jatočným odpadom a jeho likvidácia
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane správneho triedenia, manipulácie a likvidácie vedľajších odpadov živočíšneho pôvodu.
Perspektíva: Aktuálna
3
triedenie, chladenie a mrazenie mäsa, drobkov a pod.
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Napr. triedenie výrobných výrezov, chladenie, mrazenie (skladovanie) jatočných tiel, mäsa vrátane vedľajších jatočných produktov.
Perspektíva: Aktuálna
3
zabezpečovanie podmienok na pohodu (welfare) zvierat
Príznak: Sektorová(1) ?
Špecifikácia: Dodržiavanie etického prístupu a legislatívnych noriem vo všeobecnosti a v priestoroch bitúnku. Napr. Nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 432/2012 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na ochranu zvierat počas usmrcovania.
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha strojného a technologického vybavenia prevádzky spracovania mäsa a mäsových výrobkov, vrátane hydinových a ďalších výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
výroba umelého mäsa
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane rozlišovania senzorických a fyzikálno-chemických vlastností umelého mäsa.
Perspektíva: Budúca
3
omračovanie a vykrvovanie zvierat/hydiny
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha zdvihákov a ďalších manipulačných a pomocných zariadení
Príznak: Sektorová(10) ?
Perspektíva: Aktuálna
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Remeselná živnosť
Živnostenské minimum
základné ekonomické ukazovatele
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Napr. vývoj hrubého domáceho produktu (HDP), úrokové sadzby, spotrebiteľské ceny, vývoz, dovoz, platobná bilancia, zamestnanosť a pod.
zásady a etika podnikania
Príznak: Prierezová
spôsoby a metódy komunikácie
Príznak: Sektorová(22)?
psychológia predaja, marketing
Príznak: Prierezová
marketing, postupy marketingového plánovania, marketingová komunikácia a reklama
Príznak: Prierezová
postupy a spôsoby prieskumu trhu
Príznak: Prierezová
zásady starostlivosti o zákazníkov
Príznak: Prierezová
právne predpisy a základné pojmy v oblasti odvodov na zdravotné poistenie a sociálne poistenie
Príznak: Prierezová
právne minimum
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Obchodný zákonník, Občiansky zákonník, Zákonník práce, Živnostenský zákon
právne predpisy a základné pojmy v oblasti živnostenského podnikania
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Napr. druhy živností, postupy zakladania, zrušenia, pozastavenia živnosti
metódy vyhodnocovania ekonomickej efektívnosti a návratnosti investícií a projektov
Príznak: Sektorová(22)?
princípy tvorby kalkulácií a rozpočtov
Príznak: Sektorová(22)?
postupy tvorby cenových analýz, cenovej politiky, stanovenia ceny
Príznak: Prierezová
zmluvy a zmluvné vzťahy
Príznak: Prierezová
metódy a postupy finančnej analýzy
Príznak: Sektorová(18)?
Špecifikácia: Napr. výpočty a vyhodnocovanie ekonomických ukazovateľov, ekonomické bilancie
ekonomika a princípy hospodárenia podnikateľského subjektu, výsledok hospodárenia
Príznak: Prierezová
kapitálové zdroje
Príznak: Prierezová
majetok podnikateľského subjektu, metódy a postupy inventarizácie, odpisy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Napr. investície, zásoby, ceniny, pohľadávky
náležitosti účtovných dokladov súvisiacich so živnostenským podnikaním a metódy ich evidencie
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Napr. elektronická registračná pokladnica, faktúra a jej náležitosti, príjemka, výdajka a pod.
princípy daňovej sústavy, druhy daní, daňová evidencia, druhy daňových priznaní a ich náležitosti
Príznak: Prierezová
postupy vedenia pokladničných denníkov a kníh
Príznak: Prierezová
verejné obstarávanie, hospodárska súťaž
Príznak: Prierezová
postupy prijímania zákaziek
Príznak: Sektorová(15)?
spôsoby platieb v obchodnom styku
Príznak: Sektorová(15)?
postupy pri reklamáciách, práva spotrebiteľov
Príznak: Sektorová(15)?
pracovné prostredie a pracovné podmienky
Príznak: Prierezová
ochranný pracovný odev a pracovné pomôcky
Príznak: Prierezová
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
dodržiavanie platných právnych predpisov súvisiacich so živnostenským podnikaním
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: vyhodnocovanie a rozbor efektívnosti a návratnosti investícií, vyhodnocovanie vývoja v oblasti hospodárenia, nákladovosti, rentability, produktivity a finančných ukazovateľov podľa štandardných účtovných výkazov
dodržiavanie zásad a predpisov BOZP a PO súvisiacich so živnostenským podnikaním, vedenie dokumentácie požiarnej ochrany a bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
Príznak: Prierezová
dodržiavanie bezpečnosti a zdravotnej nezávadnosti poskytovaných služieb a produktov
Príznak: Prierezová
orientácia v predpisoch a v technických normách v oblasti bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany
Príznak: Prierezová
kontrola dodržiavania platobných podmienok zo strany odberateľov
Príznak: Prierezová
kontrola správnosti, úplnosti údajov a náležitostí dokladov, zmlúv, dokumentácie a pod.
Príznak: Prierezová
zisťovanie daňovej povinnosti
Príznak: Prierezová
kontrola stavu pokladničnej hotovosti vo vzťahu k údajom účtovnej evidencie a stanoveným pokladničným limitom
Príznak: Prierezová
posudzovanie reklamácií a sťažností
Príznak: Prierezová
spracovávanie kalkulačných podkladov na cenové ponuky a tvorbu cien, vrátane výpočtov návrhov cien a cenových ponúk
Príznak: Prierezová
výpočet a úhrada odvodov na zdravotné poistenie a sociálne poistenie
Príznak: Prierezová
spracovávanie podkladov na cenové kalkulácie výrobkov a služieb
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. operatívne zmeny kalkulácií a cien podľa vývoja nákladov, kalkulačné vzorce, príprava a kompletizácia dokladov a podkladov na tvorbu a aktualizáciu cenníkov
prieskum trhu na účely dosiahnutia konkurencieschopnosti
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. férové dodržiavanie konkurenčného boja, dodržiavanie legislatívy regulujúcej konkurenčné vzťahy
vedenie databázy pohľadávok podľa jednotlivých dlžníkov
Príznak: Prierezová
príprava a spracovávanie podkladov na finančné analýzy a plánovanie
Príznak: Sektorová(18)?
príprava, vystavovanie, evidencia a kontrola účtovných dokladov, vrátane ich archivácie
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. faktúry, pokladničné bloky, operatívna evidencia o pohybe majetku, zásob a finančných prostriedkov a pod.
príprava podkladov, spracovanie daňových priznaní a vedenie nariadených evidencií
Príznak: Prierezová
vyplňovanie formulárov a hlásení pre orgány štátnej správy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: plnenie oznamovacej povinnosti, vypĺňanie daňových formulárov a pod.
vedenie evidencie zákazníkov
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. databáza kontaktov na zabezpečovanie reklamy, propagácie poskytovaných služieb a tovarov, informovanie zákazníkov o novinkách a pod.
príprava zmluvných podmienok a zmlúv pre zákazníkov
Príznak: Prierezová
spolupráca s úradmi a inštitúciami pri realizácii účtovných a daňových kontrol a auditov
Príznak: Prierezová
komunikácia a spolupráca s ďalšími útvarmi organizácie, externými organizáciami, dodávateľmi a zákazníkmi
Príznak: Prierezová
založenie, pozastavenie, zrušenie živnosti
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. plnenie podmienok vyplývajúcich zo zakladajúcej listiny, ohlasovacia povinnosť, komunikácia s úradmi
vybavovanie oprávnených reklamácií a ich evidencia
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: rešpektovanie práv spotrebiteľov
korektná komunikácia so zákazníkom, dojednávanie obchodných podmienok
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. poskytovanie objektívnych informácií o výrobku, službách, garancia ich kvality a zdravotnej nezávadnosti, bezpečnosti pri používaní výrobku, poskytovanie dôveryhodných garancií, garancia servisu výrobkov a pod.
plnenie dohodnutých zmluvných podmienok
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. termíny, kvalita, množstvo, penále, splatnosť, splácanie záväzkov v stanovenom čase, dodržiavanie dojednaných podmienok zmlúv
zabezpečovanie aktivít na ochranu, tvorbu a zlepšovanie životného prostredia
Príznak: Prierezová
reklama poskytovaných služieb a tovarov, návrh propagačných prostriedkov, marketingové aktivity
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. rozposielanie propagačných emailov, nápisy, transparenty, letáky, plagáty, vývesky, pozvánky, inzeráty, etikety, obaly, vrátane výberu vhodných materiálov
Uplatňovanie práv zamestnancov
garancia dodržiavania základných ľudských práv na pracovisku
Príznak: Prierezová
dodržiavanie právnych predpisov súvisiacich so zamestnávaním zamestnancov (odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne) a pod.
Príznak: Prierezová
ochraňovanie pred diskrimináciou
Príznak: Prierezová
zabezpečenie práce, zdravých pracovných podmienok
Príznak: Prierezová
plnenie všetkých podmienok vyplývajúcich z kolektívnych a pracovných zmlúv
Príznak: Prierezová
spravodlivé odmeňovanie za vykonanú prácu a dodržiavanie dohodnutých termínov
Príznak: Prierezová
umožnenie odborného rastu a možnosti postupu
Príznak: Prierezová
Práca s potravinami
všeobecné hygienické požiadavky pre prevádzkovateľov potravinárskych prevádzok
Príznak: Prierezová
podmienky skladovania surovín, potravín, obalov, prídavných látok a korenín
Príznak: Prierezová
požiadavky na osobnú a prevádzkovú hygienu
Príznak: Prierezová
požiadavky na uchovávanie polotovarov, rozpracovaných a hotových pokrmov
Príznak: Prierezová
zásady dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie v prevádzkach - sanitačný program
Príznak: Prierezová
hygienické požiadavky pri výrobe a/alebo predaji lahôdkarských výrobkov
Príznak: Prierezová
zásady správnej výrobnej praxe a systému HACCP – o analýze nebezpečenstva, analýze rizika, kritických kontrolných bodoch
Príznak: Prierezová
senzorické požiadavky na posudzovanie surovín, potravín, polotovarov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3)?
informácie uvedené na etiketách potravín
Príznak: Prierezová
alergény potravín, pokrmov a hotových jedál
Príznak: Prierezová
technické a technologické zariadenia v potravinárskych prevádzkach
Príznak: Prierezová
sortiment potravín, prídavných látok, korenín, polotovarov, pokrmov a nápojov
Príznak: Prierezová
požiadavky na skladovanie a likvidáciu vzniknutých odpadov
Príznak: Prierezová
požiadavky na hygienu výživy a stravovania
Príznak: Prierezová
gastronomické pravidlá
Príznak: Prierezová
metódy prevencie a kontroly prenosných ochorení
Príznak: Prierezová
preventívne opatrenia pri výskyte alimentárnych ochorení
Príznak: Prierezová
aplikácia uplatňovania zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe na všetkých stupňoch výroby, stravovania a predaja pokrmov a nápojov, vrátane teplých a studených pokrmov, hotových jedál, termosterilizovaných polotovarov a pokrmov, šokovo chladených a mrazených pokrmov, lahôdkarských a cukrárskych výrobkov, zmrzliny, nápojov, pokrmov rýchleho občerstvenia, či tradičných pokrmov a jedál rešpektujúc najnovšie trendy
Príznak: Prierezová
aplikácia vhodných podmienok skladovania surovín, potravín, obalov, prídavných látok a korenín
Príznak: Prierezová
aplikácia nových technológií a šetrných postupov pri posudzovaní a úprave potravín, pokrmov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3)?
orientácia v sortimente potravín a nápojov a ich gastronomickej využiteľnosti
Príznak: Sektorová(3)?
aplikácia a dodržiavanie systému HACCP a hygienických predpisov v potravinárskych prevádzkach
Príznak: Prierezová
aplikácia gastronomických pravidiel
Príznak: Prierezová
aplikácia parametrov a štandardov kvality potravinárskych procesov, výrobkov alebo služieb pri zohľadňovaní požiadaviek spotrebiteľov
Príznak: Prierezová
vypracovávanie kritérií a postupov pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu potravín, pokrmov a hotových jedál
Príznak: Prierezová
vypracovávanie a zavádzanie systému triedenia odpadov z výroby pokrmov, nápojov a hotových jedál
Príznak: Prierezová
vypracovávanie a zavádzanie systému znižovania odpadov a šetrenia s potravinami, pokrmami, nápojmi a hotovými jedlami
Príznak: Prierezová
prevencia a kontrola prenosných ochorení
Príznak: Prierezová
výkon alebo zabezpečenie sanitačného programu
Príznak: Prierezová
správne označovanie vyrobených surovín, polotovarov, pokrmov alebo hotových jedál etiketou
Príznak: Prierezová
bezpečné používanie a udržiavanie technických a technologických zariadení v potravinárskych prevádzkach
Príznak: Prierezová

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana dolných končatín (obuv, chrániče, podložky)
Ochrana horných končatín (rukavice, rukávy, podložky, chrániče)
Ochrana hlavy (prilby, čiapky, čelenky, sieťky na vlasy, šatky)
Ochrana sluchu (slúchadlá, zátkové chrániče)
Ochrana zraku a tváre (kukly, štíty, okuliare)
Ochrana dýchacích orgánov (rúška, masky, filtre, respirátory)
Ochrana trupu a brucha (vesty, plášte, zástery, pásy)
Ochrana kože (pasty, masti, oleje, mydlá, dezinfekčné pomôcky)
Ochrana celého tela (odevy, kombinézy, ochrana pred pádom, prikrývky)
Ručné nástroje
Špecifické a špecializované nástroje (nepatriace do predchádzajúcich skupín kategórie ručné nástroje)
Stroje a zariadenia
Prepravníky (vozíky, pásy, dopravníky...)
Tlačoviny, textové dokumenty
Zákony, vyhlášky, nariadenia

Profil práce

Charakter činností
Manuálne práce bez nárokov na špecifickú kvalifikáciu  ?

Postup práce
Presne vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Mimoriadna zodpovednosť, prípadné straty sú rozsiahle a s vážnymi následkami (s dlhodobým dopadom) ?

Inovácie

Prebieha načítanie ...

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.