Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Výrobca trvanlivého pečiva

Výrobca trvanlivého pečivaVýrobca trvanlivého pečiva vyrába výrobky z múky, ďalších surovín a prídavných látok po upečení s obsahom vody najviac 10%. Výnimku tvoria perníky, praclíky a trvanlivé tyčinky s obsahom vody najviac 16%, a to stanovenými technologickými postupmi. Vyrába široký sortiment výrobkov, ktoré majú nízky obsah vlhkosti (nízku hodnotu aktivity vody) a predĺženú trvanlivosť. Sú to najmä sušienky, oblátky, perníky, trvanlivé výrobky zo šľahaných hmôt: ako piškóty, kokosky, ďalej sucháre, praclíky, tyčinky, snack výrobky, alebo čajové pečivo z lineckého cesta a iné. Výrobca trvanlivého pečiva pre tieto výrobky pripravuje cestá, hmoty a náplne, tvaruje ich, pečie, dohotovuje, balí a expeduje. Trvanlivé pečivo sa vyrába v špecializovaných prevádzkach, ale je aj súčasťou výroby väčšiny pekárskych a cukrárskych prevádzok, ako doplnkový sortiment.
Sektorová rada
Sektorová rada pre potravinárstvo
Kód/revízia
496506/2
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Alternatívne názvy
SKPracovník výroby trvanlivého pečiva
SKVýrobár
Odporúčaná úroveň vzdelania
stredné odborné vzdelanie s výučným listom
SKKR
Úroveň 3
EKR
Úroveň 3
ISCED 2011
353 Stredné odborné vzdelanie dosiahnuté absolvovaním stredoškolských nematuritných vzdelávacích programov
Regulácie
Výkon tohto zamestnania je regulovaný nasledovnými právnymi predpismi:
Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v prípade, ak sa zamestnanie vykonáva na základe živnostenského oprávnenia
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Poznámka: Osvedčenie o odbornej spôsobilosti vydáva príslušný orgán verejného zdravotníctva po absolvovaní odbornej skúšky. Osvedčenie o zdravotnej spôsobilosti (zdravotný preukaz)  vydáva ošetrujúci lekár na základe zdravotnej spôsobilosti pracovať v potravinárstve.

Potvrdenie lekára o zdravotnej spôsobilosti výrobcu malého množstva spracovaných produktov rastlinného pôvodu podľa nariadenia vlády Slovenskej republiky č. 360/2011 Z.z., ktorým sa ustanovujú hygienické požiadavky na priamy predaj a dodávanie malého množstva prvotných produktov rastlinného a živočíšneho pôvodu a dodávanie mlieka a mliečnych výrobkov konečnému spotrebiteľovi a iným maloobchodným prevádzkarniam (§ 7a ods. 4 písm. b)
Na výkon tohto zamestnania sa odporúča nasledovný certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Preukaz na obsluhu technických zariadení plynových skupiny A podľa vyhlášky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 508/2009 Z.z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci s technickými zariadeniami tlakovými, zdvíhacími, elektrickými a plynovými a ktorou sa ustanovujú technické zariadenia, ktoré sa považujú za vyhradené technické zariadenia v znení neskorších predpisov (§ 15 ods. 1) Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax odporúča v období 2 mesiace.
Poznámka: Prax odporúčaná v oblasti pekárstva a cukrárstva.
ISCO-08
7512 Výrobcovia pekárskych a cukrárskych výrobkov
SK ISCO-08
7512001 Pekár
SK NACE Rev. 2
C PRIEMYSELNÁ VÝROBA
C10 Výroba potravín
CPA 2015
C PRODUKTY PRIEMYSELNEJ VÝROBY
C10 Potravinárske výrobky
Príslušnosť k povolaniu
Pekár

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
3
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
3
Matematická gramotnosť
3
Digitálna gramotnosť
3
Mediálna gramotnosť
3
Environmentálna gramotnosť
3
Ekonomická a finančná gramotnosť
3
Občianske kompetencie
3
Technická gramotnosť
3
Zdravotná gramotnosť
3
Sociálne kompetencie
3
Osobnostné a emocionálne kompetencie
3
Schopnosť učiť sa
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
E
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
P
Analytické myslenie
E
Telesná zdatnosť
E
Manuálna zručnosť
V
Tvorivosť (kreativita)
P

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
základné národné a európske legislatívne predpisy v oblasti cukrárskej výroby v znení neskorších predpisov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady a postupy starostlivosti o stroje a zariadenia používané pri výrobe pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Zároveň pri výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov.
Perspektíva: Aktuálna
3
potravinárska chémia
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
technológia výroby cukrárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady stanovenia doby spotreby a minimálnej trvanlivosti cukrárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
metódy analýzy potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Napr. ak sa jedná o senzorickú analýzu potravín.
Perspektíva: Aktuálna
3
technologické a ekonomické výpočty, výrobná dokumentácia v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
pekárske suroviny a prísady
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
právne predpisy v oblasti výroby pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
systémy hodnotenia kvality v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe, preprave, skladovaní a predaji potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
cukrárske suroviny a spôsoby ich skladovania
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
modelovacie hmoty a spôsoby výroby cukrárskych ozdôb
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
spôsoby prispôsobenia cukrárskych výrobkov požiadavkám zdravej výživy
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
systémy hodnotenia kvality cukrárskych surovín, polotovarov a hotových výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady starostlivosti o technologické zariadenia v cukrárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
hygiena potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
spôsoby technologických a ekonomických výpočtov, výrobná dokumentácia cukrárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
podmienky skladovania a trvanlivosť cukrárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
druhy a spôsoby spracovania cukrárskych ciest a hmôt
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
druhy a spôsoby použitia cukrárskych plniek a poliev
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
funkcia a zloženie strojov a zariadení v cukrárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
technologický postup výroby polevy a zdobenia
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
technológia výroby trvanlivého pečiva
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
stroje a zariadenia používané pri výrobe trvanlivého pečiva
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
suroviny, polotovary a prísady na výrobu trvanlivého pečiva
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
aktuálna legislatíva týkajúca sa výroby trvanlivého pečiva
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane legislatívy obalov.
Perspektíva: Aktuálna
3
metódy stanovovania minimálnej trvanlivosti pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
metódy hodnotenia kvality surovín, polotovarov a hotových výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Trvanlivé pečivo.
Perspektíva: Aktuálna
3
technológia cukrárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
technológia pekárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Výroba pečiva.
Perspektíva: Aktuálna
3
systémy automatizácie procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
Inovácia: Automatizácia vo výrobe
3
inovatívne prístupy k zavádzaniu IoT v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
Inovácia: IoT Internet vecí / IIoT Priemyselný internet vecí
3
princípy zloženia potravín a nápojov na účely ich reformulácie
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
Inovácia: Reformulácia potravín
3
spôsoby nakladania s odpadmi
Príznak: Sektorová(13) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
spôsoby balenia tovaru
Príznak: Sektorová(16) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
metódy obsluhy a údržby pracovných nástrojov, náradí a zariadení
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady práce v teplej a studenej dielni
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
aplikovanie a dodržiavanie princípov systému HACCP
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: V procese výroby trvanlivého pečiva.
Perspektíva: Aktuálna
3
dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
orientácia v štandardoch a normách v oblasti nakladania s odpadmi
Príznak: Sektorová(13) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
3
zostavovanie cukrárskych receptúr a inovácia výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
zavádzanie princípov a postupov reformulácie potravín a nápojov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
Inovácia: Reformulácia potravín
3
senzorické hodnotenie priebehu technologického procesu a kvality hotových výrobkov v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane trvanlivých výrobkov.
Perspektíva: Aktuálna
3
príjem, evidencia a skladovanie cukrárskych surovín a polotovarov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
posudzovanie kvality surovín a polotovarov na výrobu trvanlivého pečiva
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
hodnotenie priebehu technologického procesu a kvality hotových výrobkov trvanlivého pečiva
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
stanovenie doby spotreby a minimálnej trvanlivosti cukrárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
posudzovanie kvality surovín a polotovarov na výrobu pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane trvanlivých výrobkov.
Perspektíva: Aktuálna
3
posudzovanie kvality cukrárskych surovín, polotovarov a hotových výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
výpočet výrobnej dávky a vedenie výrobnej dokumentácie
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
spracovávanie pokladov pre cenové kalkulácie potravinárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava surovín na výrobu cukrárskych výrobkov, výpočet výrobnej dávky a vedenie výrobnej dokumentácie
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha automatizovaných systémov a analýza dát
Príznak: Sektorová(17) ?
Perspektíva: Budúca
Inovácia: Automatizácia vo výrobe
3
zavádzanie inovatívnych prístupov IoT v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
Inovácia: IoT Internet vecí / IIoT Priemyselný internet vecí
3
evidencia, skladovanie, balenie a expedícia cukrárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
vedenie výrobnej dokumentácie a expedícia pečivárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
chladenie, krájanie a balenie výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: V prípade potreby sa môže jednať aj o proces sušenia a restovania výrobkov.
Perspektíva: Aktuálna
3
výroba rôznych druhov cukrárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
miesenie, príprava kvasov a ciest, delenie, tvarovanie a plnenie cesta
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
dohotovovanie a zdobenie cukrárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
dohotovovanie a zdobenie potravinárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
pečenie pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
finálna tepelná úprava ostatných pekárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
príprava ciest a hmôt, ich tvarovanie a pečenie
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
hygienicko-sanitačná činnosť v potravinárskej prevádzke, dodržiavanie bezpečnostných predpisov a zásad bezpečnosti potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
hygienicko-sanitačné činnosti v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
výber, posudzovanie a skladovanie surovín a polotovarov na výrobu trvanlivého pečiva
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
dohotovenie, uskladnenie a označovanie výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha strojov a zariadení v pekárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha, nastavovanie a udržiavanie strojov a zariadení na výrobu trvanlivého pečiva
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
obsluha a starostlivosť o stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Remeselná živnosť
Živnostenské minimum
základné ekonomické ukazovatele
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Napr. vývoj hrubého domáceho produktu (HDP), úrokové sadzby, spotrebiteľské ceny, vývoz, dovoz, platobná bilancia, zamestnanosť a pod.
zásady a etika podnikania
Príznak: Prierezová
spôsoby a metódy komunikácie
Príznak: Sektorová(22)?
psychológia predaja, marketing
Príznak: Prierezová
marketing, postupy marketingového plánovania, marketingová komunikácia a reklama
Príznak: Prierezová
postupy a spôsoby prieskumu trhu
Príznak: Prierezová
zásady starostlivosti o zákazníkov
Príznak: Prierezová
právne predpisy a základné pojmy v oblasti odvodov na zdravotné poistenie a sociálne poistenie
Príznak: Prierezová
právne minimum
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Obchodný zákonník, Občiansky zákonník, Zákonník práce, Živnostenský zákon
právne predpisy a základné pojmy v oblasti živnostenského podnikania
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Napr. druhy živností, postupy zakladania, zrušenia, pozastavenia živnosti
metódy vyhodnocovania ekonomickej efektívnosti a návratnosti investícií a projektov
Príznak: Sektorová(22)?
princípy tvorby kalkulácií a rozpočtov
Príznak: Sektorová(22)?
postupy tvorby cenových analýz, cenovej politiky, stanovenia ceny
Príznak: Prierezová
zmluvy a zmluvné vzťahy
Príznak: Prierezová
metódy a postupy finančnej analýzy
Príznak: Sektorová(18)?
Špecifikácia: Napr. výpočty a vyhodnocovanie ekonomických ukazovateľov, ekonomické bilancie
ekonomika a princípy hospodárenia podnikateľského subjektu, výsledok hospodárenia
Príznak: Prierezová
kapitálové zdroje
Príznak: Prierezová
majetok podnikateľského subjektu, metódy a postupy inventarizácie, odpisy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Napr. investície, zásoby, ceniny, pohľadávky
náležitosti účtovných dokladov súvisiacich so živnostenským podnikaním a metódy ich evidencie
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Napr. elektronická registračná pokladnica, faktúra a jej náležitosti, príjemka, výdajka a pod.
princípy daňovej sústavy, druhy daní, daňová evidencia, druhy daňových priznaní a ich náležitosti
Príznak: Prierezová
postupy vedenia pokladničných denníkov a kníh
Príznak: Prierezová
verejné obstarávanie, hospodárska súťaž
Príznak: Prierezová
postupy prijímania zákaziek
Príznak: Sektorová(15)?
spôsoby platieb v obchodnom styku
Príznak: Sektorová(15)?
postupy pri reklamáciách, práva spotrebiteľov
Príznak: Sektorová(15)?
pracovné prostredie a pracovné podmienky
Príznak: Prierezová
ochranný pracovný odev a pracovné pomôcky
Príznak: Prierezová
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
dodržiavanie platných právnych predpisov súvisiacich so živnostenským podnikaním
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: vyhodnocovanie a rozbor efektívnosti a návratnosti investícií, vyhodnocovanie vývoja v oblasti hospodárenia, nákladovosti, rentability, produktivity a finančných ukazovateľov podľa štandardných účtovných výkazov
dodržiavanie zásad a predpisov BOZP a PO súvisiacich so živnostenským podnikaním, vedenie dokumentácie požiarnej ochrany a bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci
Príznak: Prierezová
dodržiavanie bezpečnosti a zdravotnej nezávadnosti poskytovaných služieb a produktov
Príznak: Prierezová
orientácia v predpisoch a v technických normách v oblasti bezpečnosti, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany
Príznak: Prierezová
kontrola dodržiavania platobných podmienok zo strany odberateľov
Príznak: Prierezová
kontrola správnosti, úplnosti údajov a náležitostí dokladov, zmlúv, dokumentácie a pod.
Príznak: Prierezová
zisťovanie daňovej povinnosti
Príznak: Prierezová
kontrola stavu pokladničnej hotovosti vo vzťahu k údajom účtovnej evidencie a stanoveným pokladničným limitom
Príznak: Prierezová
posudzovanie reklamácií a sťažností
Príznak: Prierezová
spracovávanie kalkulačných podkladov na cenové ponuky a tvorbu cien, vrátane výpočtov návrhov cien a cenových ponúk
Príznak: Prierezová
výpočet a úhrada odvodov na zdravotné poistenie a sociálne poistenie
Príznak: Prierezová
spracovávanie podkladov na cenové kalkulácie výrobkov a služieb
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. operatívne zmeny kalkulácií a cien podľa vývoja nákladov, kalkulačné vzorce, príprava a kompletizácia dokladov a podkladov na tvorbu a aktualizáciu cenníkov
prieskum trhu na účely dosiahnutia konkurencieschopnosti
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. férové dodržiavanie konkurenčného boja, dodržiavanie legislatívy regulujúcej konkurenčné vzťahy
vedenie databázy pohľadávok podľa jednotlivých dlžníkov
Príznak: Prierezová
príprava a spracovávanie podkladov na finančné analýzy a plánovanie
Príznak: Sektorová(18)?
príprava, vystavovanie, evidencia a kontrola účtovných dokladov, vrátane ich archivácie
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. faktúry, pokladničné bloky, operatívna evidencia o pohybe majetku, zásob a finančných prostriedkov a pod.
príprava podkladov, spracovanie daňových priznaní a vedenie nariadených evidencií
Príznak: Prierezová
vyplňovanie formulárov a hlásení pre orgány štátnej správy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: plnenie oznamovacej povinnosti, vypĺňanie daňových formulárov a pod.
vedenie evidencie zákazníkov
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. databáza kontaktov na zabezpečovanie reklamy, propagácie poskytovaných služieb a tovarov, informovanie zákazníkov o novinkách a pod.
príprava zmluvných podmienok a zmlúv pre zákazníkov
Príznak: Prierezová
spolupráca s úradmi a inštitúciami pri realizácii účtovných a daňových kontrol a auditov
Príznak: Prierezová
komunikácia a spolupráca s ďalšími útvarmi organizácie, externými organizáciami, dodávateľmi a zákazníkmi
Príznak: Prierezová
založenie, pozastavenie, zrušenie živnosti
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. plnenie podmienok vyplývajúcich zo zakladajúcej listiny, ohlasovacia povinnosť, komunikácia s úradmi
vybavovanie oprávnených reklamácií a ich evidencia
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: rešpektovanie práv spotrebiteľov
korektná komunikácia so zákazníkom, dojednávanie obchodných podmienok
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. poskytovanie objektívnych informácií o výrobku, službách, garancia ich kvality a zdravotnej nezávadnosti, bezpečnosti pri používaní výrobku, poskytovanie dôveryhodných garancií, garancia servisu výrobkov a pod.
plnenie dohodnutých zmluvných podmienok
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. termíny, kvalita, množstvo, penále, splatnosť, splácanie záväzkov v stanovenom čase, dodržiavanie dojednaných podmienok zmlúv
zabezpečovanie aktivít na ochranu, tvorbu a zlepšovanie životného prostredia
Príznak: Prierezová
reklama poskytovaných služieb a tovarov, návrh propagačných prostriedkov, marketingové aktivity
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: napr. rozposielanie propagačných emailov, nápisy, transparenty, letáky, plagáty, vývesky, pozvánky, inzeráty, etikety, obaly, vrátane výberu vhodných materiálov
Uplatňovanie práv zamestnancov
garancia dodržiavania základných ľudských práv na pracovisku
Príznak: Prierezová
dodržiavanie právnych predpisov súvisiacich so zamestnávaním zamestnancov (odvody do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne) a pod.
Príznak: Prierezová
ochraňovanie pred diskrimináciou
Príznak: Prierezová
zabezpečenie práce, zdravých pracovných podmienok
Príznak: Prierezová
plnenie všetkých podmienok vyplývajúcich z kolektívnych a pracovných zmlúv
Príznak: Prierezová
spravodlivé odmeňovanie za vykonanú prácu a dodržiavanie dohodnutých termínov
Príznak: Prierezová
umožnenie odborného rastu a možnosti postupu
Príznak: Prierezová
Práca s potravinami
všeobecné hygienické požiadavky pre prevádzkovateľov potravinárskych prevádzok
Príznak: Prierezová
podmienky skladovania surovín, potravín, obalov, prídavných látok a korenín
Príznak: Prierezová
požiadavky na osobnú a prevádzkovú hygienu
Príznak: Prierezová
požiadavky na uchovávanie polotovarov, rozpracovaných a hotových pokrmov
Príznak: Prierezová
zásady dezinfekcie, dezinsekcie a deratizácie v prevádzkach - sanitačný program
Príznak: Prierezová
hygienické požiadavky pri výrobe a/alebo predaji lahôdkarských výrobkov
Príznak: Prierezová
zásady správnej výrobnej praxe a systému HACCP – o analýze nebezpečenstva, analýze rizika, kritických kontrolných bodoch
Príznak: Prierezová
senzorické požiadavky na posudzovanie surovín, potravín, polotovarov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3)?
informácie uvedené na etiketách potravín
Príznak: Prierezová
alergény potravín, pokrmov a hotových jedál
Príznak: Prierezová
technické a technologické zariadenia v potravinárskych prevádzkach
Príznak: Prierezová
sortiment potravín, prídavných látok, korenín, polotovarov, pokrmov a nápojov
Príznak: Prierezová
požiadavky na skladovanie a likvidáciu vzniknutých odpadov
Príznak: Prierezová
požiadavky na hygienu výživy a stravovania
Príznak: Prierezová
gastronomické pravidlá
Príznak: Prierezová
metódy prevencie a kontroly prenosných ochorení
Príznak: Prierezová
preventívne opatrenia pri výskyte alimentárnych ochorení
Príznak: Prierezová
aplikácia uplatňovania zásad správnej výrobnej praxe a správnej hygienickej praxe na všetkých stupňoch výroby, stravovania a predaja pokrmov a nápojov, vrátane teplých a studených pokrmov, hotových jedál, termosterilizovaných polotovarov a pokrmov, šokovo chladených a mrazených pokrmov, lahôdkarských a cukrárskych výrobkov, zmrzliny, nápojov, pokrmov rýchleho občerstvenia, či tradičných pokrmov a jedál rešpektujúc najnovšie trendy
Príznak: Prierezová
aplikácia vhodných podmienok skladovania surovín, potravín, obalov, prídavných látok a korenín
Príznak: Prierezová
aplikácia nových technológií a šetrných postupov pri posudzovaní a úprave potravín, pokrmov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3)?
orientácia v sortimente potravín a nápojov a ich gastronomickej využiteľnosti
Príznak: Sektorová(3)?
aplikácia a dodržiavanie systému HACCP a hygienických predpisov v potravinárskych prevádzkach
Príznak: Prierezová
aplikácia gastronomických pravidiel
Príznak: Prierezová
aplikácia parametrov a štandardov kvality potravinárskych procesov, výrobkov alebo služieb pri zohľadňovaní požiadaviek spotrebiteľov
Príznak: Prierezová
vypracovávanie kritérií a postupov pre vstupnú, medzioperačnú a výstupnú kontrolu potravín, pokrmov a hotových jedál
Príznak: Prierezová
vypracovávanie a zavádzanie systému triedenia odpadov z výroby pokrmov, nápojov a hotových jedál
Príznak: Prierezová
vypracovávanie a zavádzanie systému znižovania odpadov a šetrenia s potravinami, pokrmami, nápojmi a hotovými jedlami
Príznak: Prierezová
prevencia a kontrola prenosných ochorení
Príznak: Prierezová
výkon alebo zabezpečenie sanitačného programu
Príznak: Prierezová
správne označovanie vyrobených surovín, polotovarov, pokrmov alebo hotových jedál etiketou
Príznak: Prierezová
bezpečné používanie a udržiavanie technických a technologických zariadení v potravinárskych prevádzkach
Príznak: Prierezová

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana dolných končatín (obuv, chrániče, podložky)
Ochrana horných končatín (rukavice, rukávy, podložky, chrániče)
Ochrana hlavy (prilby, čiapky, čelenky, sieťky na vlasy, šatky)
Ochrana trupu a brucha (vesty, plášte, zástery, pásy)
Ochrana kože (pasty, masti, oleje, mydlá, dezinfekčné pomôcky)
Kancelárske prostriedky
Kancelárske potreby (perá, zošity, bloky a ostatné kancelárske potreby)
Ručné nástroje
Mechanické nástroje (skrutkovače, nožnice, škrabky, háčiky, metly, prípravky, prísavky, pomôcky na meranie a kontrolu..)
Špecifické a špecializované nástroje (nepatriace do predchádzajúcich skupín kategórie ručné nástroje)
Stroje a zariadenia
Výrobné stroje (na výrobu produktov...)
Špecializované stroje a zariadenia (špecializované pre konkrétne odvetvie, nespadajúce do ostatných kategórií)
Telo ako pracovný prostriedok
Ruky ako pracovný prostriedok (manuálna zručnosť a/alebo jemná motorika používaná vo vyššej miere, než je bežné...)
Chuť ( napr. degustátor, kuchár)
Čuch (napr. testovač parfémov, senzorický hodnotiteľ potravín)

Profil práce

Charakter činností
Montážne práce a obsluha strojov ?
Kvalifikované manuálne a remeselné práce ?

Postup práce
Presne vymedzený postup práce ?
Netradičný, originálny postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Nízka zodpovednosť, prípadné straty sú malé alebo ľahko odstrániteľné (nahraditeľné) ?

Inovácie

Charakteristika:
Titulný obrázok Automatizácia = riadenie výrobných a iných procesov bez priameho zásahu človeka. Zavádzaním automatizácie vo výrobných odvetviach sa produkujú výrobky bez priameho ľudského zásahu, pomocou automatizovaných a poloautomatických výrobných strojov a zariadení, prevádzok. Účasť ľudského faktora pri výrobe sa nevylučuje napr. pri technickom postupe, ktorý kontroluje a riadi prácu strojov (nastavovanie strojov, zadanie programu, zásobovanie materiálom, údržba a pod.). Automatizácia je prienikom poznatkov elektrotechniky, strojárstva a informatiky. Využitie sofistikovanej automatizácie je najmä vo výrobných odvetviach. Výhody automatizácie: vyššia produktivita práce, rast výroby, znižovanie nákladov, zlepšovanie opakovateľnej kvality výrobkov, redukcia vznikajúcich chýb vo výrobe v dôsledku ľudského faktora. Zavádzaním automatizácie sa očakáva postupné nahrádzanie ľudského faktora pri výrobných, riadiacich a iných procesoch.
Charakteristika:
Titulný obrázok Reformulácie potravín sú predmetom mnohých rôznych štúdií v oblasti výživy a zdravia, legislatívy, technológie potravín alebo spotrebiteľskej vedy. Existuje niekoľko štúdií o reformulovaní potravín, ktoré sa zaoberajú buď technologickými aspektmi redukcie sodíka, cukru alebo nasýtených tukov, spotrebiteľskými aspektmi, ako je výber potravy a ľudské správanie, alebo legislatívnymi aspektmi, napríklad tvrdenia o výživovej kvalite potravín. Reformulácia je jednou z hlavných priorít komunít verejného zdravotníctva, vlád a potravinárskych spoločností. Reformulácia potravín je definovaná ako „zníženie množstva negatívnych živín v (spracovaných) potravinách, ako sú energia, soľ, nasýtené tuky, trans tuky a cukor. Reformulácia potravín bude úspešná, ak reformulované potraviny budú vyhovovať nielen zdravej výžive, ale budú tiež vysoko kvalitné, budú mať dobrú textúru, budú bezpečné, budú mať dobrú chuť a budú cenovo prístupné. Reformulácia potravín zahŕňa interdisciplinárne prístupy, ktoré v sebe integrujú nové koncepcie vývoja potravinárskych výrobkov zameraných na spotrebiteľov.
Charakteristika:
Titulný obrázok Komplex prepojených zariadení, objektov, ale aj zvierat a ľudí v automatizovanom systéme cez internet s cieľom ich vzájomnej interakcie, kde dochádza k zberu, analýze informácií a k automatickým úkonom, ktoré zjednodušujú, zefektívňujú a modifikujú procesy. Vylepšené senzory a zavedenie vyššej konektivity posilňujú rozvoj IoT. Kombinácia umelej inteligencie a strojového učenia v IoT umožňuje spoľahlivejšiu správu objemných dát, generovanie poznatkov a riešení, ktoré zvyšujú odozvu výrobcov a zlepšujú efektivitu výroby. Výrobné roboty tak môžu reagovať na vzniknuté problémy priamo pri výrobe a môžu poskytovať okamžité a včasné riešenia.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.