Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Špecialista výživy a technológie výroby krmív

Špecialista výživy a technológie výroby krmívŠpecialista výživy a technológie výroby krmív riadi výrobu krmív, kŕmnych zmesí a výživových koncentrátov, rovnako ako aj krmivárske výrobné procesy. Modeluje výživové programy zvierat a aplikuje optimalizované systémy výživy v praxi. Riadi proces výživy zvierat, konzervovania krmív a výroby kŕmnych zmesí. Vypracováva kŕmne dávky, hodnotí stav výživy a kvalitu krmív. Špecialista výživy a technológie výroby krmív riadi výrobný proces, v ktorom zabezpečuje príjem surovín, ich evidenciu, kvalitu a úpravu, výrobné linky, hodnotenie kvality finálnej produkcie, skladovanie surovín a hotových výrobkov a ich expedíciu. Pôsobí v oblasti výživárskeho poradenstva a marketingu.
Sektorová rada
Sektorová rada pre poľnohospodárstvo, veterinárstvo a rybolov
Kód/revízia
25989/2
Garant
Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR
Odporúčaná úroveň vzdelania
vysokoškolské vzdelanie II. stupeň
SKKR
Úroveň 7
EKR
Úroveň 7
ISCED 2011
767 Vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa (magisterské, inžinierske a doktorské)
Regulácie
Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom.
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Na výkon tohto zamestnania sa zo zákona nevyžaduje žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.

Na výkon tohto zamestnania sa odporúča nasledovný certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Vodičské oprávnenie na vedenie motorových vozidiel skupiny B podľa zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax odporúča v období 6 mesiacov.
ISCO-08
SK ISCO-08
2132003 Špecialista výživy a technológie výroby krmív
ESCO
SK NACE Rev. 2
A POĽNOHOSPODÁRSTVO, LESNÍCTVO A RYBOLOV
A01 Pestovanie plodín a chov zvierat, poľovníctvo a služby s tým súvisiace
CPA 2015
A PRODUKTY POĽNOHOSPODÁRSTVA, POĽOVNÍCTVA A LESNÍCTVA A RYBOLOVU
A01 Produkty poľnohospodárstva, poľovníctva a súvisiace služby
Príslušnosť k povolaniu
Špecialista poľnohospodárstva

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
7
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
7
Matematická gramotnosť
7
Digitálna gramotnosť
7
Mediálna gramotnosť
7
Environmentálna gramotnosť
7
Ekonomická a finančná gramotnosť
7
Občianske kompetencie
7
Technická gramotnosť
7
Zdravotná gramotnosť
7
Sociálne kompetencie
7
Osobnostné a emocionálne kompetencie
7
Schopnosť učiť sa
7

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
V
Vodcovské schopnosti
V
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
V
Analytické myslenie
V
Strategické a koncepčné myslenie
V
Telesná zdatnosť
E
Manuálna zručnosť
P

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
zoohygiena a prevencia chorôb
Príznak: Sektorová(1) ?
Špecifikácia: Hospodárskych zvierat.
Perspektíva: Aktuálna
7
doplnkové látky, kŕmne suroviny a ich skladovanie
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zásady výživy zvierat
Príznak: Sektorová(1) ?
Špecifikácia: Vrátane zásad kŕmenia hospodárskych zvierat.
Perspektíva: Aktuálna
7
stroje a zariadenia na výrobu krmív
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane digitálne riadenej prípravy krmiva.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Digitalizácia a analytika dát v poľnohospodárstve
Umelá inteligencia v poľnohospodárstve
7
zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe krmív
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
technológia výroby kŕmnych zmesí pre zvieratá
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
technológia výroby premixov a medikovaných krmív
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
právne predpisy súvisiace s výrobou krmív
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Zákon č. 271/2005 o výrobe, uvádzaní na trh a používaní krmív (krmivársky zákon).
Perspektíva: Aktuálna
7
systémy, normy a štandardy kvality v potravinárstve a krmivárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
metódy analýzy krmív
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
krmivárstvo
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF)
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
spôsoby pestovania poľnohospodárskych plodín, zberu, pozberovej úpravy a skladovania
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zariadenia a technológie v živočíšnej výrobe
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zootechnika
Príznak: Sektorová(1) ?
Špecifikácia: Úžitkové schopnosti, techniky chovu a produkcie hospodárskych zvierat.
Perspektíva: Aktuálna
7
spôsoby chovu hospodárskych zvierat a ich produkcia
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
metódy riadenia a plánovania v živočíšnej výrobe
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
welfare zvierat
Príznak: Sektorová(1) ?
Špecifikácia: Životné podmienky zvierat.
Perspektíva: Aktuálna
7
suroviny na výrobu krmív, ich skladovanie a úprava
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
technológia spracovania surovín pri výrobe krmív a kŕmnych zmesí
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
poruchy metabolizmu zvierat
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
aplikovanie optimalizovaných systémov výživy v praxi
Príznak: Sektorová(1) ?
Špecifikácia: Aplikovanie optimalizovaných a automatizovaných systémov výživy v praxi.
Perspektíva: Aktuálna
7
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7
modelovanie výživových programov zvierat
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
hodnotenie stavu výživy zvierat a kvality finálnej produkcie
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
posudzovanie kvality surovín a hodnôt parametrov výrobného procesu v kŕmnej prevádzke
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
hodnotenie kvality krmív a kŕmnych zmesí
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
optimalizácia receptúr prípravy kŕmnych zmesí
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
ovládanie rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF)
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
poradenstvo pri konzervovaní a skladovaní krmív pre živočíšnu výrobu, zostavovanie a optimalizácia kŕmnych dávok
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
poradenstvo v oblasti výživy zvierat a marketingové činnosti s tým spojené
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
uzatváranie dodávateľských a odberateľských zmlúv v oblasti agropodnikania
Príznak: Sektorová(1) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zabezpečovanie skladovania surovín a hotových výrobkov - krmív a ich expedícia
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
riadenie ovládacích panelov pri výrobe krmív
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
riadenie výroby krmív, kŕmnych zmesí a výživových koncentrátov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane digitálne riadenej prípravy krmiva.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Digitalizácia a analytika dát v poľnohospodárstve
Umelá inteligencia v poľnohospodárstve
7
riadenie technologického procesu výroby krmív
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
riadenie procesu konzervovania krmív a kŕmnych zmesí
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Zamestnanie nemá vytvorenú verziu štandardu pre SZČ.

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana dolných končatín (obuv, chrániče, podložky)
Ochrana horných končatín (rukavice, rukávy, podložky, chrániče)
Ochrana kože (pasty, masti, oleje, mydlá, dezinfekčné pomôcky)
Ochrana celého tela (odevy, kombinézy, ochrana pred pádom, prikrývky)
Kancelárske prostriedky
Kancelárske potreby (perá, zošity, bloky a ostatné kancelárske potreby)
IT výpočtová technika (počítače, úložisko dát, káble a konektory, klávesnice, myši, software...)
Dopravné prostriedky a pomôcky
Prostriedky cestnej dopravy (osobné autá, nákladné autá, autobusy, bicykle, motocykle...)
Tlačoviny, textové dokumenty
Odborná literatúra
Normy (technické normy, ISO normy...)
Zákony, vyhlášky, nariadenia

Profil práce

Charakter činností
Odborné nemanuálne práce ?

Postup práce
Rámcovo vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Veľká zodpovednosť, prípadné straty sú veľké alebo ťažko odstrániteľné (nahraditeľné) ?

Inovácie

Charakteristika:
Titulný obrázok Digitálne technológie v poľnohospodárstve sa vyznačujú využitím smartphonov, tabletov, senzorov, dronov a satelitných technológií. Toto poskytuje celý rad riešení pre poľnohospodárstvo od diaľkového merania pôdnych podmienok, monitorovania chorôb a škodcov až po lepšie hospodárenie s vodou, a cielené zaobchádzanie s hospodárskymi zvieratami a plodinami. Analýzou zhromaždených dát môžu poľnohospodári zefektívňovať výrobné procesy a predpovedať budúci vývoj. Medzi hlavné výhody využívania digitálnych technológií tak patrí zlepšenie výnosu plodín a úžitkovosti zvierat, optimalizácia vstupov do výrobného procesu a zníženie potreby pracovnej sily, toto všetko zvyšuje ziskovosť pri znížení záťaže životného prostredia. Digitalizácia tiež zlepší pracovné podmienky pre poľnohospodárov a zníži environmentálne dopady poľnohospodárstva. Ďalší prínos digitalizácie a analýzy dát sa týka tokov údajov a informácií o produktoch v agropotravinárskom reťazci. Tento fakt môže mať za následok širokú škálu výhod pre všetky zúčastnené strany – od prvovýrobcov, cez distribútorov až po veľkoobchod, maloobchod a spotrebiteľov.
Charakteristika:
Titulný obrázok Čoraz širšie sa uplatňuje celá paleta snímačov-senzorov snímajúcich fyzikálne, chemické a meteorologické parametre pri pestovaní rastlín a v chove zvierat. Takýmto monitoringom získané údaje sú základom pre využívanie robotizovaných strojov, zariadení a tiež učiacich sa automatov. V sektore poľnohospodárstva aktuálne badať tri základné oblasti, kde sa umelá inteligencia začína uplatňovať vo väčšom merítku: monitoring rastlín a pôdy, prognostická analytika a roboty. Monitoring rastlín a pôdy: Úlohou vývojárov v tomto prípade je priniesť počítačovú víziu a samotne sa učiace algoritmy na spracovanie dát zachytených dronmi či ďalšími senzormi monitorujúcimi zdravie a ostatné parametre rastlín a pôdy. Umelá inteligencia v tomto prípade vystupuje ako hlavný nástroj pre triedenie dát a vyvodzovanie záverov na základe vopred zadefinovaných algoritmov. Prognostická analytika: V tomto prípade sú vyvíjané učiace sa modely k tomu, aby sledovali a prognózovali rôzne environmentálne dopady na úrodu plodín, napríklad dopady klimatických zmien Umelá inteligencia a ďalšie inovatívne nástroje majú potenciál zdokonaľovať výrobné postupy, ktoré sú z hľadiska čoraz efektívnejšieho využívania zdrojov nevyhnutné na dosiahnutie cieľov udržateľnosti. Technológie umelej inteligencie majú potenciál zlepšiť výkonnosť poľnohospodárstva v oblastiach s prírodnými prekážkami, ktoré často trpia obmedzeným prístupom k zdrojom a výraznými sezónnymi výkyvmi. Roboty: Firmy vytvárajú a programujú autonómne roboty, aby tieto mohli s čo najväčšou presnosťou a efektivitou vykonávať ľudské práce ako napríklad pestovanie a zber plodín, chov hospodárskych zvierat( kŕmenie, dojenie odstraňovanie exkrementov) a to pri väčšom výkone a presnosti ako to dokáže ľudská pracovná sila. Roboty majú budúcnosť v poľnohospodárstve predovšetkým z dôvodu, že pracovných síl v odvetví z roka na rok ubúda. V živočíšnej výrobe je čoraz väčší problém nájsť zamestnanca, čo pociťujú i slovenskí poľnohospodári. To isté platí i pre špeciálnu rastlinnú výrobu, pre ktorú je navyše špecifická sezónnosť prác, čo znamená, že pracovníka na trvalý pracovný pomer nemusí byť efektívne vyťažený počas celého roka.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.