▀ |
ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE |
ISCO-08: |
7512 - Výrobcovia pekárskych a cukrárskych výrobkov |
SK ISCO-08: |
7512002 - Cukrár |
SK NACE Rev.2: |
Výroba potravín |
EKR: | Úroveň 3 |
NKR: | Úroveň 3 |
ISCED: | 353 |
Cukrár |
▀ |
KOMPETENČNÝ MODEL |
Zoznam pridelených všeobecných spôsobilostí | Úroveň |
---|---|
manuálna zručnosť | Vysoká |
tvorivosť (kreativita) | Pokročilá |
analyzovanie a riešenie problémov | Elementárna |
digitálna gramotnosť (počítačové spôsobilosti) | Elementárna |
environmentálna (prírodovedná) gramotnosť | Elementárna |
fyzická zdatnosť | Elementárna |
matematická gramotnosť | Elementárna |
organizovanie a plánovanie práce | Elementárna |
samostatnosť | Elementárna |
technická gramotnosť | Elementárna |
tímová práca | Elementárna |
umelecký talent |
Zoznam priradených odborných vedomostí | EKR |
---|---|
funkcia a zloženie strojov a zariadení v cukrárskej výrobe
|
3 |
druhy a spôsoby použitia cukrárskych plniek a poliev
|
3 |
druhy a spôsoby spracovania cukrárskych ciest a hmôt
|
3 |
podmienky skladovania a trvanlivosť cukrárskych výrobkov
|
3 |
spôsoby technologických a ekonomických výpočtov, výrobná dokumentácia cukrárskej výroby
|
3 |
zásady starostlivosti o technologické zariadenia v cukrárskej výrobe
|
3 |
systémy hodnotenia kvality cukrárskych surovín, polotovarov a hotových výrobkov
|
3 |
zásady stanovenia doby spotreby a minimálnej trvanlivosti cukrárskych výrobkov
|
3 |
spôsoby prispôsobenia cukrárskych výrobkov požiadavkám zdravej výživy
|
3 |
zásady práce v teplej a studenej dielni
(Tepelné podmienky, stroje a zariadenia, technologické procesy.) |
3 |
modelovacie hmoty a spôsoby výroby cukrárskych ozdôb
(Vrátane spôsobov využívania výpočtovej techniky pri zdobení cukrárskych výrobkov a výrobe ozdôb.) |
3 |
základné národné a európske legislatívne predpisy v oblasti cukrárskej výroby v znení neskorších predpisov
(Zákon NR SR č. 152/1995 Z.z. o potravinách. Potravinový kódex SR v znení neskorších predpisov. Zásady a dokumentácia Správnej výrobnej praxe (8.hlava PK SR), systém HACCP. Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 24/2014 Z.z. o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách.) |
3 |
cukrárske suroviny a spôsoby ich skladovania
|
3 |
technológia výroby cukrárskych výrobkov
|
3 |
hygiena potravín
|
3 |
potravinárska chémia
|
3 |
metódy analýzy potravín
|
3 |
poznanie rizík ohrozujúcich vlastné zdravie alebo zdravie iných a zásad bezpečnosti pri práci
|
3 |
Zoznam priradených odborných zručností | EKR |
---|---|
obsluha a starostlivosť o stroje a zariadenia v cukrárskej výrobe |
3 |
dohotovovanie a zdobenie cukrárskych výrobkov |
3 |
stanovenie doby spotreby a minimálnej trvanlivosti cukrárskych výrobkov |
3 |
príprava surovín na výrobu cukrárskych výrobkov, výpočet výrobnej dávky a vedenie výrobnej dokumentácie |
3 |
príjem, evidencia a skladovanie cukrárskych surovín a polotovarov |
3 |
dodržiavanie zásad bezpečnosti pri práci a hygieny práce |
3 |
hygienicko-sanitačná činnosť v cukrárskej prevádzke |
3 |
evidencia, skladovanie, balenie a expedícia cukrárskych výrobkov (Vrátane kontroly skladovacích podmienok.) |
3 |
výroba rôznych druhov cukrárskych výrobkov (Zhotovovanie cukrárskych ciest, hmôt, náplní, poliev, ozdôb a finálnych cukrárskych výrobkov s uplatnením vlastnej fantázie, tvorivosti, estetického cítenia.) |
3 |
posudzovanie kvality cukrárskych surovín, polotovarov a hotových výrobkov (S využitím senzorickej analýzy.) |
3 |
zostavovanie cukrárskych receptúr a inovácia výrobkov |
3 |
dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe |
3 |
▀ |
DOPLŇUJÚCE INFORMÁCIE |