▀ |
ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE |
Operátor liehovaru, Operátor zariadenia na výrobu liehu |
ISCO-08: |
7514 - Spracovatelia ovocia, zeleniny a ďalších rastlinných produktov (prevažne ruční) |
SK ISCO-08: |
7514009 - Liehovarník |
SK NACE Rev.2: |
Výroba potravín Výroba nápojov |
EKR: | Úroveň 4 |
NKR: | Úroveň 4 |
ISCED: | 354 |
Liehovarník |
▀ |
KOMPETENČNÝ MODEL |
Zoznam pridelených všeobecných spôsobilostí | Úroveň |
---|---|
analyzovanie a riešenie problémov | Vysoká |
digitálna gramotnosť (počítačové spôsobilosti) | Pokročilá |
informačná gramotnosť | Pokročilá |
kultivovaný slovný prejav, schopnosť vyjadrovania sa | Pokročilá |
matematická gramotnosť | Pokročilá |
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti) | Pokročilá |
samostatnosť | Pokročilá |
technická gramotnosť | Pokročilá |
environmentálna (prírodovedná) gramotnosť | Elementárna |
komunikácia v cudzom jazyku | Elementárna |
manuálna zručnosť | Elementárna |
organizovanie a plánovanie práce | Elementárna |
Zoznam priradených odborných vedomostí | EKR |
---|---|
zásady BOZP a PO
|
4 |
zásady, metódy a postupy dezinfekcie a sterilizácie
(pri výrobe liehu ) |
4 |
potravinárska chémia
(chemické procesy pri výrobe liehu) |
4 |
technológia výroby liehovín
|
4 |
právne predpisy a základné pojmy súvisiace s výrobou potravín
|
4 |
potravinárske technológie a strojno-technologické zariadenia
|
4 |
zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín
|
4 |
metódy a postupy senzorického hodnotenia potravín a nápojov
|
4 |
technológia spracovania potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
|
4 |
Zoznam priradených odborných zručností | EKR |
---|---|
obsluha destilačných aparátov a ďalších zariadení na výrobu liehovín |
4 |
analýza vplyvov pôsobiacich na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe |
3 |
dodržiavanie technologických postupov a bezpečnostných predpisov v liehovarskej výrobe |
4 |
posudzovanie kvality surovín a hodnôt parametrov výrobného procesu pri výrobe piva, vína a liehovín |
4 |
orientácia v tovaroznalectve a v daných komoditách v potravinárskom priemysle (v liehovarníckej výrobe) |
3 |
vedenie a evidencia technickej a prevádzkovej dokumentácie v potravinárskej výrobe (v liehovarníckej výrobe) |
4 |
nastavovanie, ošetrovanie a údržba strojov a zariadení v potravinárskej výrobe (v liehovarníckej výrobe) |
4 |
posudzovanie hodnôt parametrov kvasného a destilačného procesu v liehovarníckej výrobe |
4 |
príprava surovín na výrobu liehu |
4 |
riadenie ovládacích panelov vo výrobe liehu |
4 |
kontrola procesov destilácie, rektifikácie dehydratácie liehu |
4 |
voľba technologických podmienok a parametrov v liehovarníckej výrobe |
4 |
odoberanie vzoriek vyrobených liehovarníckych produktov a ich degustácia, prípadne vybrané laboratórne skúšky kvality |
4 |
hygienicko-sanitačná činnosť v potravinárskej prevádzke, dodržiavanie bezpečnostných predpisov a zásad bezpečnosti potravín |
4 |
príjem a uchovávanie (ošetrovanie) surovín, polotovarov a prísad na liehovarnícku výrobu |
4 |
▀ |
DOPLŇUJÚCE INFORMÁCIE |