▀ |
ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE |
Pivničný majster, Vincúr, Výrobca vína |
ISCO-08: |
7514 - Spracovatelia ovocia, zeleniny a ďalších rastlinných produktov (prevažne ruční) |
SK ISCO-08: |
7514008 - Spracovateľ hrozna, vinár |
SK NACE Rev.2: |
Výroba nápojov |
EKR: | Úroveň 4 |
NKR: | Úroveň 4 |
ISCED: | 354 |
Vinár |
▀ |
KOMPETENČNÝ MODEL |
Zoznam pridelených všeobecných spôsobilostí | Úroveň |
---|---|
environmentálna (prírodovedná) gramotnosť | Pokročilá |
fyzická zdatnosť | Pokročilá |
komunikácia (jednanie s ľuďmi) | Pokročilá |
manuálna zručnosť | Pokročilá |
organizovanie a plánovanie práce | Pokročilá |
rozhodovanie | Pokročilá |
samostatnosť | Pokročilá |
technická gramotnosť | Pokročilá |
tímová práca | Pokročilá |
vedenie ľudí | Pokročilá |
analyzovanie a riešenie problémov | Elementárna |
informačná gramotnosť | Elementárna |
komunikácia v cudzom jazyku | Elementárna |
kultivovaný písomný prejav | Elementárna |
kultivovaný slovný prejav, schopnosť vyjadrovania sa | Elementárna |
prezentovanie | Elementárna |
tvorivosť (kreativita) | Elementárna |
Zoznam priradených odborných vedomostí | EKR |
---|---|
technológia potravinárskej výroby
|
3 |
metódy analýzy potravín
(Vinárske suroviny a víno - rozbor biochemických parametrov a určenie kvality suroviny (obsah cukru, kyselín a.i.); posudzovanie senzorickej (farba, vôňa, chuť, dochuť a.i.) a analytickej akosti vín (obsah zbytkového cukru, kyselín, alkoholu a.i.); eliminácia a zmierňovanie nedostatkov vín a ich úprava.) |
4 |
poznanie rizík ohrozujúcich vlastné zdravie alebo zdravie iných a zásad bezpečnosti pri práci
|
4 |
malé a stredné podnikanie
(Podnikanie vo vinohradníctve a vinárstve. Prieskum a analýza trhu, vypracovanie podnikateľského zámeru, kalkulácie, ovládanie legislatívy pre samostatne hospodáriaceho roľníka, základy účtovníctva.) |
4 |
vinohradníctvo
|
3 |
potravinárske technológie a strojno-technologické zariadenia
|
4 |
biológia
(Systematika, základy morfológie, ekológie rastlín rodu Vitis.) |
4 |
fyziológia rastlín
|
4 |
spôsoby pestovania vínnej révy
|
3 |
náuka o druhoch viniča a charakteristika odrôd
|
4 |
zásady a postupy hodnotenia vín
|
4 |
technológia výroby vína
|
4 |
vinárstvo
|
4 |
potravinárska chémia
|
3 |
biochémia
|
3 |
metódy riadenia a plánovania vo vinárskej výrobe
(Postupy, riadenie a plánovanie vo vinohradníckej a vinárskej praxi. Základy ekonomiky (evidencia a riadenie zásob, normy technologických strát pri výrobe).) |
4 |
hygiena potravín
|
3 |
Zoznam priradených odborných zručností | EKR |
---|---|
výber technológie výroby vína v súvislosti od kvality a odrody hrozna |
4 |
vedenie evidencie súvisiacej s výrobou vína |
4 |
výber vín na archiváciu |
4 |
stáčanie, čírenie a filtrácia vína |
4 |
spracovanie hrozna a kvasenie muštu |
4 |
príjem, spracovanie a lisovanie hrozna |
4 |
sírenie vína |
4 |
obsluha zariadenia na výrobu vín |
4 |
senzorické posudzovanie vín |
4 |
výroba vín, špeciálnych a šumivých vín (Postup výroby vín, šumivých a perlivých vín; základné operácie pri výrobe vína, ošetrovanie a školenie vína, filtrácia a plnenie vína do fliaš, výroba červených vín, výroba špeciálnych vín, prevádzková kontrola atď.) |
4 |
plnenie vína do fliaš a obsluha plniacej linky |
4 |
sceľovanie vín (Tvorba kupáží vín s využitím odrodových vlastností jednotlivých druhov vína pre celkovú harmóniu výsledného produktu. ) |
4 |
▀ |
DOPLŇUJÚCE INFORMÁCIE |