NÁRODNÝ ŠTANDARD ZAMESTNANIA
Spracovateľ rýb
Všeobecné spôsobilosti
Zoznam pridelených všeobecných spôsobilostí
|
Úroveň
|
analyzovanie a riešenie problémov
|
Pokročilá
|
digitálna gramotnosť (počítačové spôsobilosti)
|
Pokročilá
|
fyzická zdatnosť
|
Pokročilá
|
manuálna zručnosť
|
Pokročilá
|
organizovanie a plánovanie práce
|
Pokročilá
|
samostatnosť
|
Pokročilá
|
technická gramotnosť
|
Pokročilá
|
environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
|
Elementárna
|
matematická gramotnosť
|
Elementárna
|
pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti)
|
Elementárna
|
rozhodovanie
|
Elementárna
|
Odborné vedomosti
Zoznam priradených odborných vedomostí |
EKR |
anatómia a morfológia rýb
|
3
|
stroje a zariadenia používané pri spracovaní rýb
|
3
|
právne predpisy a základné pojmy súvisiace s výrobou potravín
(Zásady správnej výrobnej praxe (HACCP) a základné legislatívne predpisy (napr. Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky č. 425/2012 Z.z. o produktoch rybolovu a výrobkoch z nich).)
|
3
|
spôsoby senzorickej analýzy potravín
(Ryby a produkty z rýb.)
|
3
|
poznanie rizík ohrozujúcich vlastné zdravie alebo zdravie iných a zásad bezpečnosti pri práci
|
3
|
potravinárska chémia
|
3
|
potravinárske suroviny a spôsoby ich skladovania
|
3
|
hygiena potravín živočíšneho pôvodu
|
3
|
technológia spracovania rýb
|
3
|
Odborné zručnosti
Zoznam priradených odborných zručností |
EKR |
správne uloženie vedľajších produktov a likvidácia odpadov vzniknutých v procese spracovania rýb
|
3
|
údenie časti tela ryby v závislosti od druhu
|
3
|
filetovanie mäsa
|
3
|
porciovanie rýb podľa objednávky
(Napr. filety, kúsky a pod.)
|
3
|
usmrcovanie a pitvanie rýb
|
3
|
používanie baliacich techník a balenie sortimentu
|
3
|
dodržiavanie zásad bezpečnosti pri práci a hygieny práce
|
3
|
expedícia produktov v mieste určenom na spracovanie rýb
(Vrátane kontroly prechovávania a usmrcovania živých rýb, stanovovania trhovej triedy kvality rýb a výťažnosti jedlého podielu.)
|
3
|
konzervácia a skladovanie rýb
|
3
|
obsluha, ošetrovanie a údržba strojov a zariadení používaných pri spracovaní rýb
|
3
|
príprava vstupných surovín (čerstvých, mrazených rýb)
|
3
|
hygienicko-sanitačná činnosť v prevádzkach spracovania rýb
(Dodržiavanie princípov systému HACCP a vykonávanie kontroly na kritických, resp. kontrolných bodoch.)
|
3
|
dodržiavanie ekologických požiadaviek na používanie chemických látok a likvidáciu všetkých odpadov
|
3
|
marinovanie (konzervovanie) a solenie mäsa/rýb a pod.
|
3
|