Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Špecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobe

Špecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobeŠpecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobe sa zaoberá aplikáciou vedeckých poznatkov, teórií a inovačných poznatkov z praxe pri vývoji nových výrobkov. Samostatne a tvorivo využíva dostupné sofistikované nástroje, chemické, fyzikálne a mikrobiologické metódy, postupy a techniky pri modifikácii chemických, fyzikálnych, mikrobiologických, technologických a nutričných vlastností novovyvíjaných potravín. Vyvíja tiež nové skúšobné a kontrolné metódy a postupy hodnotenia kvality a bezpečnosti potravín. Výstupy z realizovaných experimentov výskumu a vývoja a z nich vyplývajúcich nových vlastností potravín vie kvalitatívne a kvantitatívne opísať, spracovať a zhodnotiť pomocou moderných štatistických, matematických a iných nástrojov alebo softvérov. Na základe nich, berúc do úvahy vnútorné faktory a vonkajšie faktory prostredia potravín, vie tiež predpovedať zmeny v ich správaní v konkrétnych procesných, technologických a skladovacích podmienkach. Výsledky výskumu a vývoja dokáže ...
viac...
Sektorová rada
Sektorová rada pre potravinárstvo
Kód/revízia
9464/1
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Odporúčaná úroveň vzdelania
V
SKKR
Úroveň 8
EKR
Úroveň 8
ISCED 2011
864
ISCED rozšírenie
864
Regulácie
Výkon tohto zamestnania je regulovaný nasledovným právnym predpisom:
Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Poznámka: Osvedčenie o odbornej spôsobilosti vydáva príslušný orgán verejného zdravotníctva po absolvovaní odbornej skúšky. Osvedčenie o zdravotnej spôsobilosti (zdravotný preukaz) vydáva ošetrujúci lekár na základe zdravotnej spôsobilosti pracovať v potravinárstve.

Na výkon tohto zamestnania sa odporúča nasledovný certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Certifikát spôsobilosti v oblasti senzorického posudzovania potravín podľa STN EN ISO 17024
Osvedčenie zo systému manažérstva kvality podľa noriem EN ISO 9001:2015 Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax odporúča v období 36 mesiacov.
Poznámka: Prax je vyžadovaná v oblasti potravinárskeho výskumu a vývoja, dĺžka praxe sa počíta od ukončenia doktorandského štúdia.
ISCO-08
2141
SK ISCO-08
2141001
ESCO
513
SK NACE Rev. 2
C10,C11,M72,M74
CPA 2015
C10,C11,M72,M74
Príslušnosť k povolaniu
2141001

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
8
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
8
Matematická gramotnosť
8
Digitálna gramotnosť
8
Mediálna gramotnosť
8
Environmentálna gramotnosť
8
Ekonomická a finančná gramotnosť
8
Občianske kompetencie
8
Zdravotná gramotnosť
8
Sociálne kompetencie
8
Osobnostné a emocionálne kompetencie
8
Schopnosť učiť sa
8

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
V
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
V
Analytické myslenie
V
Kritické myslenie
V
Strategické a koncepčné myslenie
P
Manuálna zručnosť
E
Tvorivosť (kreativita)
V

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
postupy aplikácie výsledkov výskumu v odboroch zdravotníctva, poľnohospodárstva, lesníctva, potravinárstva alebo životného prostredia, prípadne v inej hospodárskej praxi
Príznak: Sektorová(20) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
HACCP a jeho základné princípy
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Systém analýzy rizika a stanovovania kritických kontrolných bodov. Zásady aplikácie princípov systému HACCP pre novovyvíjané výrobky v potravinárskej výrobe.
Perspektíva: Aktuálna
7
nové prístupy a koncepty v oblasti analýzy chemického a mikrobiologického rizika
Príznak: Sektorová(7) ?
Špecifikácia: Základná orientácia v novších konceptoch bezpečnosti potravín: analýza rizika (hodnotenie rizika, riadenie rizika, komunikácia o riziku); ciele bezpečnosti potravín, primeraná ochrana obyvateľstva.
Perspektíva: Budúca
7
chemická bezpečnosť potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane vedomostí z aktuálneho monitoringu úrovne kontaminácie potravinárskych surovín, prostredia a pitnej vody. Špecialista by mal mať a byť schopný tvorivo využívať najnovšie poznatky z odboru potravinárskej chémie, analytickej a fyzikálnej chémie, chemického inžinierstva a procesov. Podľa zamerania ich musí vedieť využiť pri modifikácii vlastností potravín a vývoji nových výrobkov ako aj pri eliminácii nežiaducich zmien chemických a ostatných vlastností potravín, pri opracovávaní (spracovaní, výrobe), operatívnom riešení technických a technologických problémov vo výrobnej praxi alebo počas doby spotreby/trvanlivosti.
Perspektíva: Aktuálna
7
vlastnosti a možnosti využitia biodegradovateľných plastov
Príznak: Sektorová(7) ?
Perspektíva: Budúca
7
potravinárske suroviny, ich skladovanie
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vlastnosti, znaky kvality základných a pomocných surovín a možnosti pre ich využitie vo výrobe potravín.
Perspektíva: Aktuálna
7
technológie potravinárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
metódy analýzy potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
hygiena potravín živočíšneho pôvodu
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
právne predpisy a pojmy súvisiace s výrobou potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
systémy, normy a štandardy kvality a bezpečnosti v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Pre hodnotenie kvality potravín je nevyhnutné poznať tak domáce ako aj medzinárodné štandardy kvality a bezpečnosti potravín. S ohľadom na celospoločenské potreby primeranej úrovne ochrany konzumentov, vie rozvíjať a tvorivo reflektovať novšie koncepty v oblasti bezpečnosti potravín zahrňujúcich zmiernenie alebo minimalizáciu rizika. Tieto koncepty vie prepojiť so špecifickými poznatkami o možnej tvorbe procesných chemických kontaminantov vznikajúcich počas spracovania a opracovávania surovín a potravín.
Perspektíva: Aktuálna
8
zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe, preprave, skladovaní a predaji potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane novovyvíjaných potravín.
Perspektíva: Aktuálna
7
metódy a postupy senzorického hodnotenia potravín a nápojov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zloženie potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
technológia spracovania potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
hygiena potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Zásady hygieny potravín pre vyvíjané výrobky.
Perspektíva: Aktuálna
7
fyzikálne vlastnosti potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
mikroorganizmy v potravinách
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
matematicko-štatistické metódy a technické výpočty v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Špecialista musí byť schopný tvorivo využiť štatistické spracovanie údajov nielen pre spracovanie výsledkov z experimentov, ale mal by byť schopný na základe výpočtových modelov zhodnotiť a opísať fyzikálne, chemické a mikrobiologické deje v potravinách počas výroby a doby spotreby. Podľa zamerania by mal byť schopný tiež predpovedať priebehy dejov, vrátane definovania neistôt.
Perspektíva: Aktuálna
8
potreby inovovácií pri výrobe potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
princípy mikrobiologickej stability novovyvíjaných výrobkov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
prístupy predlžovania doby trvanlivosti vyvíjaných výrobkov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zásady aplikácie prídavných látok a metódy ich stanovenia v inovovaných výrobkoch potravinárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zásady aplikovania technologických postupov pre novovyvíjané výrobky potravinárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zásady správnej výrobnej praxe a systému HACCP – o analýze nebezpečenstva, analýze rizika, kritických kontrolných bodoch
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Rámec prístupu k riešeniu problematiky bezpečnosti potravín, v ktorom by špecialista mal pracovať.
Perspektíva: Aktuálna
7
senzorické požiadavky na posudzovanie surovín, potravín, polotovarov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
7
metódy analyzovania nebezpečenstiev súvisiacich s typom inovovaného potravinárskeho výrobku
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
skúšobný proces, metódy a hodnotenia výsledkov analýz inovovaných a nových potravinárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
spôsoby tvorby konkurenčnej analýzy a štúdie pre inováciu, alebo vývoj nového výrobku v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
mikrobiologická a mykologická bezpečnosť potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Špecialista v tejto pozícii musí podľa svojho zamerania disponovať základnými alebo aktuálnymi vedeckými poznatkami z oblasti potravinárskej mikrobiológie, vrátane poznatkov z aktuálneho monitoringu úrovne kontaminácie potravinárskych surovín, prostredia a pitnej vody. Špecialista by mal mať a byť schopný tvorivo využívať najnovšie poznatky z odboru potravinárskej mikrobiológie a mykológie. Podľa zamerania ich musí vedieť využiť pri vývoji nových výrobkov ako aj pri mikrobiologických a mykologických riešení zmien a zmien vlastností potravín, pri opracovávaní (spracovaní, výrobe) alebo počas doby spotreby/trvanlivosti.
Perspektíva: Aktuálna
7
systémy automatizácie procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
6
senzometrické metódy pri senzorickom hodnotení potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
7
procesy digitalizácie a softverizácie v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
7
inovatívne prístupy k zavádzaniu IoT v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: IoT - Internet of Things (internet vecí).
Perspektíva: Budúca
6
možnosti využitia a uplatnenia dátovej analytiky (Big Data) vo vzťahu k procesom v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
6
princípy zloženia potravín a nápojov na účely ich reformulácie
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
7
inovatívne systémy v rámci rozšírenej inteligencie a rozšírenej reality v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
5
ochranné princípy a možnosti využitia štruktúry blockchain v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Blockchain je decentralizovaná databáza údajov a transakcií, ktorá zaručuje vysoko bezpečný prenos dát a umožňuje realizovať bezpečné transakcie.
Perspektíva: Budúca
5
postupy a metódy výroby alternatívnych náhrad mäsa
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Ide o náhrady mäsa ako potraviny živočíšneho pôvodu ("umelé mäso").
Perspektíva: Budúca
6
možnosti využitia a uplatnenia distribuovaných dátových výpočtov a štruktúr v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
5
možnosti využitia a uplatnenia umelej inteligencie a strojového učenia v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
6
procesy opracovania potravinárskych surovín a medziproduktov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Ide o vyššie požiadavky ohľadom úrovne poznania a porozumenia procesom, ktoré sa využívajú pri výrobe potravín. Do akej miery menia nutričnú hodnotu, kvalitu a bezpečnosť opracovanej suroviny alebo medziproduktu; do akej miery je ten ktorý proces schopný dostať pod kontrolu mikrobiologické, chemické (vrátane alergénov) a fyzikálne nebezpečenstvá. Predpokladajú sa tiež poznatky z oblasti chemického inžinierstva (jednotkové operácie a ich materiálové, energetické) a základné ekonomické bilancie.
Perspektíva: Aktuálna
6
potravinárske procesy a metódy hodnotenia ich účinnosti
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Účinné procesy opracovania potravín sú kritickými krokmi pre zabezpečenie výroby bezpečných potravín.
Perspektíva: Aktuálna
8
alternatívne procesy opracovania potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Poznatky o procesoch iných ako tepelných - pri opracovaní potravín (studená plazma, hydrostatický tlak, UV žiarenie).
Perspektíva: Budúca
8
zásady uplatňovania princípov a ochrany kybernetickej bezpečnosti
Príznak: Sektorová(17) ?
Perspektíva: Budúca
5
spôsoby výživy ľudí
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Alternatívne prístupy vo výžive ľudí, alternatívne spôsoby úpravy potravín pre jednotlivé formy. Spôsoby správneho stravovania pre udržateľnú a bezpečnú výživu ľudí.
Perspektíva: Aktuálna
7
vedecký výskum v príslušnom špecializačnom odbore
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
toxikológia
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Toxikológia potravín a prídavných látok (cudzorodé látky v potravinovom reťazci, prestupy kontaminantov z prostredia a plôch, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami).
Perspektíva: Aktuálna
7
prvky biometriky
Príznak: Sektorová(24) ?
Špecifikácia: Štatistické, resp. biometrické metódy vo výskume. Obrazové analýzy, mobilné aplikácie, biosenzory v analytickej chémii a potravinárstve (digital image processing technics).
Perspektíva: Budúca
5
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
aplikovanie a dodržiavanie princípov systému HACCP
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Pri zavádzaní sleduje nastavenie a dodržiavanie princípov vo výrobe, kde sú tieto princípy prísnejšie ako pri výskume a vývoji (špecialista výskumu a vývoja v potravinárskej výrobe nie je zodpovedný za dodržiavanie princípov vo výrobe). Analyzuje výrobné procesy z hľadiska eliminácie nebezpečenstiev a ich ovládania v kritických bodoch, poskytuje návrhy na ich odstránenie, minimalizáciu ich výskytu alebo zvyšovania koncentrácie.
Perspektíva: Aktuálna
7
orientácia v normách, technických podkladoch a dokumentácii v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
6
aplikácia technologických postupov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikácia princípov efektívnej a šetrnej starostlivosti o potraviny na zachovanie ich nutričnej hodnoty
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
6
aplikácia vhodných podmienok skladovania surovín, potravín, obalov, prídavných látok a korenín
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikácia nových technológií a šetrných postupov pri posudzovaní a úprave potravín, pokrmov a hotových jedál
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikácia a dodržiavanie systému HACCP a hygienických predpisov v potravinárskych prevádzkach
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikácia parametrov a štandardov kvality potravinárskych procesov, výrobkov alebo služieb pri zohľadňovaní požiadaviek spotrebiteľov
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
6
dodržiavanie noriem a právnych predpisov pri výrobe potravinárskych výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane sledovania novej legislatívy a jej dopadu na výskum a vývoj v potravinárstve.
Perspektíva: Aktuálna
7
orientácia v postupoch vývoja a výroby alternatívnych náhrad mäsa
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane rozlišovania technologických a nutričných vlastností tzv. "umelého mäsa" (ako náhrady tejto potraviny živočíšneho pôvodu).
Perspektíva: Budúca
6
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
7
návrh a realizácia experimentu
Príznak: Sektorová(20) ?
Špecifikácia: Plánovanie, organizovanie a vyhodnocovanie experimentov.
Perspektíva: Aktuálna
8
navrhovanie aplikácie dosiahnutých výsledkov výskumu a vedecko-technických poznatkov do prevádzkovej praxe
Príznak: Sektorová(11) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
vypracovávanie kompletných plánov HACCP
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Rámec prístupu k riešeniu problematiky bezpečnosti potravín, v ktorom by špecialista mal pracovať.
Perspektíva: Aktuálna
7
voľba technologických podmienok a parametrov pri spracovaní potravinárskych a krmivárskych surovín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane inovovania parametrov kvality.
Perspektíva: Aktuálna
7
definovanie opatrení proti nežiaducim mikroorganizmom v záujme zabezpečenia zdravotnej a hygienickej bezpečnosti potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
zavádzanie spôsobov monitoringu CCP a spôsobov ich validácie a verifikácie
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: CCP (Critical Control Point), resp. kritický ovládací (kontrolný) bod, je krok v ktorom sa nebezpečenstvá dostávajú pod kontrolu (napr. pasterizácia)
Perspektíva: Aktuálna
7
výber a zavádzanie metód kontroly kvality potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
technologická príprava výroby v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
5
stanovenie doby trvanlivosti a podmienok skladovania hotových výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
zavádzanie štandardov kvality a bezpečnosti potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
zavádzanie princípov a postupov reformulácie potravín a nápojov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
7
zavádzanie a využivanie znalostí blockchain v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Blockchain je decentralizovaná databáza údajov a transakcií, ktorá zaručuje vysoko bezpečný prenos dát a umožňuje realizovať bezpečné transakcie.
Perspektíva: Budúca
5
komponovanie biometriky do plánu ochrany
Príznak: Sektorová(24) ?
Špecifikácia: Využívanie štatistických, resp. biometrických metód vo výskume a vývoji potravín.
Perspektíva: Budúca
5
využívanie rôznych metód vysledovania potravín a ich operatívneho sťahovania z trhu
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
6
senzorické posudzovanie kvality surovín a hotových potravinárskych výrobkov podľa predpísaných štandardov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikácia senzometrických metód pri senzorickom hodnotení potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
6
testovanie nových technológií a technologických postupov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
testovanie technických vlastností materiálov a obalov v potravinárskej výrobe, napr. pružnosť, ťažnosť, pevnosť, kĺzavosť, odpor, vodivosť a pod.
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
testovanie nových technických softvérových riešení ovládaných počítačmi, resp. robotmi v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
kvalitatívne skúšky surovín, materiálu, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
hodnotenie prítomnosti cudzorodých látok v potravinárskych surovinách a výrobkoch
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Kvalitatívne a kvantitatívne posúdenie chemických a mikrobiologických záťaží na procesy technologického opracovania surovín a potravín.
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikácia základných matematicko-štatistických metód a technických výpočtov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
získavanie, analýza a syntéza údajov z domácich zdrojov a medzinárodných publikačno-citačných a patentových databáz v oblasti výskumu, vývoja a inovácií
Príznak: Sektorová(21) ?
Špecifikácia: Práca s databázami, vrátane potravinovej banky dát, databázy nutričného zloženia potravín, schválených výživových a zdravotných tvrdení, označovania potravín a systému rýchleho výstražného varovania.
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikácia dosiahnutých výsledkov výskumu a vedecko-technických poznatkov do prevádzkovej praxe
Príznak: Sektorová(11) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
vyhodnocovanie vzniknutých situácií v potravinárskej výrobe a analýza ich vplyvov na kvalitu a bezpečnosť vyrábaných potravín, vrátane navrhovania riešení
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
využívanie metód analytického a senzorického hodnotenia surovín a výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
6
analýza vplyvov pôsobiacich na kvalitu surovín, polotovarov a hotových výrobkov aj počas ich skladovania, prepravy a predaja
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zisťovanie príčin zníženej kvality potravinárskych výrobkov a navrhovanie opatrení na dosiahnutie požadovanej kvality
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane riešenia príčin.
Perspektíva: Aktuálna
7
analýza, spracovanie informácií a následná komunikácia o rizikách v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
6
porovnávanie výsledkov senzorickej analýzy potravín s výsledkami inštrumentálnych metód
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
7
využívanie dátovej analytiky (Big Data) v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
6
ovládanie zásad vedeckej práce, vedecké formulovanie problému, prezentácia výsledkov
Príznak: Sektorová(7) ?
Špecifikácia: Prezentácia vedeckých výsledkov formou publikácií, výskumných a vývojových správ, posterov a prednášok.
Perspektíva: Aktuálna
7
vývoj nových potravinárskych výrobkov, vrátane výberu metód kontroly ich kvality
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
8
aplikácia nových technických postupov a riešení v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
6
zavádzanie systémov preventívnych a nápravných opatrení na odstránenie zistených nedostatkov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vrátane hodnotenia a overovania.
Perspektíva: Aktuálna
7
zavádzanie systémov preventívnych a nápravných opatrení vzniknutých pri nezhodách
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Na zabezpečenie zdravotnej a hygienickej neškodnosti potravín.
Perspektíva: Aktuálna
7
vytváranie nových receptúr pri výrobe potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zlepšovanie kvality a výrobného procesu výrobkov na základe podnetov obchodu, úseku kvality a úseku potravinárskej výroby
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikovanie nových procesov a vyvíjanie nových technologických postupov v potravinárskej výrobe
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
vyvíjanie nových potravinárskych výrobkov podľa konceptov definovaných marketinovým oddelením
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zavádzanie inovatívnych prístupov IoT v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: IoT - Internet of Things (internet vecí).
Perspektíva: Budúca
6
zavádzanie a používanie systémov ochrany kybernetickej bezpečnosti v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
5
zavádzanie inovatívnych systémov v rámci rozšírenej inteligencie a rozšírenej reality v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
5
vývoj a aplikácia alternatívnych procesov opracovania potravín
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Aplikácia iných ako tepelných procesov pri opracovaní potravín (studená plazma, hydrostatický tlak, UV žiarenie).
Perspektíva: Budúca
6
aplikácia distribuovaných dátových výpočtov a štruktúr v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
5
participovanie na vytváraní databázy toxikologických informácií
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Toxikológia potravín a prídavných látok (cudzorodé látky v potravinovom reťazci, prestupy kontaminantov z prostredia a plôch, ktoré prichádzajú do kontaktu s potravinami).
Perspektíva: Aktuálna
6
tepelné opracovanie polotovarov a výrobkov
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
7
zavádzanie a udržiavanie systémov automatizácie procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
6
využívanie biodegradovateľných plastov pri výkone povolania
Príznak: Sektorová(7) ?
Perspektíva: Budúca
7
uplatňovanie digitalizácie a softverizácie výrobných procesov v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
Inovácia: Digitalizácia, softverizácia
7
organizácia a riadenie práce senzorického panelu
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
6
zavádzanie a využívanie umelej inteligencie a strojového učenia v potravinárstve
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Budúca
5
obsluha a údržba laboratórnej techniky, prístrojov a zariadení používaných v biologickom výskume a pri spracovaní biologického materiálu
Príznak: Sektorová(23) ?
Perspektíva: Aktuálna
6
riadenie a koordinácia činností pracovníkov, spolupráca s ostatnými úsekmi organizácie
Príznak: Sektorová(9) ?
Špecifikácia: Špecialista dokáže určiť zameranie výskumu a vývoja, koordinovať činnosť tímu v rámci potravinárskych projektov (v rámci výskumu a vývoja).
Perspektíva: Aktuálna
7
aplikácia preventívnych opatrení
Príznak: Sektorová(20) ?
Perspektíva: Aktuálna
6

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Zamestnanie nemá vytvorenú verziu štandardu pre SZČ.

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana zraku a tváre (kukly, štíty, okuliare)
Ochrana dýchacích orgánov (rúška, masky, filtre, respirátory)
Ochrana trupu a brucha (vesty, plášte, zástery, pásy)
Ochrana kože (pasty, masti, oleje, mydlá, dezinfekčné pomôcky)
Kancelárske prostriedky
Kancelárske potreby (perá, zošity, bloky a ostatné kancelárske potreby)
Kancelárska technika malá (tlačiarne, faxy, skenery, telefóny, kalkulačky, stroje na úpravu dokumentov, prezentačná technika)
IT výpočtová technika (počítače, úložisko dát, káble a konektory, klávesnice, myši, software...)
Laboratórne pomôcky, prístroje a materiály
Laboratórne pomôcky a materiály (laboratórne sklo a porcelán, dávkovače kvapalín, pomôcky pre filtráciu, a pod.)
Základné laboratórne prístroje (mikroskopy, váhy, pipety, autoklávy, homogenizátory, odparky, termostaty a inkubátory, pH metre)
Analytické prístroje (na chromatografiu, spektrofotometriu, elektromigračné a elektroanalytické techniky, termické a mechanické)
Molekulárno-biologické (LifeScience) prístroje (PCR, izolačné stanice, kultivačné boxy, centrifúgy, fotodokumentačné zariadenia)
Strojno-technologické testovacie zariadenia poloprevádzkových rozmerov (stojno-technologické zariadenia na destiláciu, rektifiká
Telo ako pracovný prostriedok
Chuť ( napr. degustátor, kuchár)
Čuch (napr. testovač parfémov, senzorický hodnotiteľ potravín)
Zrak (používaný vo vyššej miere, než je bežné, napr. vizuálna kontrola výrobkov, napr. pilot)
Ruky ako pracovný prostriedok (manuálna zručnosť a/alebo jemná motorika používaná vo vyššej miere, než je bežné...)
Tlačoviny, textové dokumenty
Odborná literatúra
Normy (technické normy, ISO normy...)
Zákony, vyhlášky, nariadenia

Profil práce

Charakter činností
Špecializované, tvorivé a vývojové práce ?

Postup práce
Rámcovo vymedzený postup práce ?
Netradičný, originálny postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Vedenie tímu v administratíve (napr. oddelenia, referátu, koordinácia projektu a pod.) ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Mimoriadna zodpovednosť, prípadné straty sú rozsiahle a s vážnymi následkami (s dlhodobým dopadom) ?

Inovácie

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.