Spracovateľ ovocia a zeleniny

  • Karta zamestnania
  • Oblasť pre CŽV
  • O sektore
  • Pripomienky a otázky
  • Garancia

Spracovateľ ovocia a zeleniny

Spracovateľ ovocia a zeleniny sa podieľa na skladovaní, hodnotení kvality surovín a výrobe výrobkov. Kontroluje preberanie, skladovanie, spracovanie, balenie a označovanie ovocia a zeleniny. Hodnotí kvalitu vstupných surovín a hotových výrobkov pri jednotlivých procesoch spracovania – konzervovanie, sušenie, zmrazovanie, lisovanie a odšťavovanie, kandizovanie, kvasenie, ukladanie v regulovanej atmosfére a iné.

viac...

Sektorová rada Sektorová rada pre potravinárstvo
Požadovaný stupeň vzdelania Stredné odborné vzdelanie
NKR 3
EKR 3
ISCED 353
Regulované povolanie Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom
Odborná prax Na výkon tohto zamestnania sa odporúča odborná prax: aspoň 6 mesiacov
ISCO-08 7514 - Spracovatelia ovocia, zeleniny a ďalších rastlinných produktov (prevažne ruční)
SK ISCO-08 7514001 - Spracovateľ ovocia a zeleniny
Divízia SK NACE Rev. 2 Výroba potravín
Výroba nápojov
Príslušnosť k povolaniu Spracovateľ ovocia a zeleniny

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

  • ovládanie na pokročilej úrovni environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni fyzická zdatnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni manuálna zručnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni organizovanie a plánovanie práce
  • ovládanie na elementárnej úrovni samostatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni technická gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni tímová práca

Úroveň ovládania: elementárna - elementárna, pokročilá - pokročilá, vysoká - vysoká

Odborné vedomosti

  • stupeň EKR 3 konzervárenská technológia
    Špecifikácia:
    Spôsoby priemyselného konzervovania a technologickej úpravy ovocia a zeleniny; spracovanie polotovarov.
  • stupeň EKR 3 zásady racionálnej výživy
  • stupeň EKR 3 hygiena potravín
  • stupeň EKR 3 metódy analýzy potravín
  • stupeň EKR 3 potravinárska chémia
    Špecifikácia:
    Posudzovanie kvality podľa obsahu nutričných látok v ovocí a zelenine.
  • stupeň EKR 3 potravinárske suroviny a spôsoby ich skladovania
    Špecifikácia:
    Vplyv skladovania na kvalitu ovocia a zeleniny; skladovanie surovín a polotovarov na liehovarnícku výrobu.
  • stupeň EKR 3 spôsoby nakladania s odpadmi
  • stupeň EKR 3 právne predpisy a základné pojmy súvisiace s výrobou potravín
  • stupeň EKR 3 technológia potravinárskej výroby
    Špecifikácia:
    V oblasti spracovania ovocia a zeleniny.
  • stupeň EKR 3 ovocinárstvo

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Odborné zručnosti

  • stupeň EKR 3 manipulácia s prepravnými prostriedkami v potravinárstve
  • stupeň EKR 3 balenie, skladovanie a expedícia potravinárskych výrobkov
    Špecifikácia:
    Balenie, označovanie, skladovanie a expedícia ovocia a zeleniny.
  • stupeň EKR 3 konzervovanie ovocia a zeleniny
    Špecifikácia:
    Tepelné spracovanie ovocia a zeleniny, koreňov a hľúz; sterilizácia, praženie a dehydratácia; konzervovanie mrazom; príprava nálevov.
  • stupeň EKR 3 obsluha zariadení na spracovanie ovocných a zeleninových štiav
    Špecifikácia:
    Výroba octov a olejov. Používanie lisov, pasterizačných, sterilizačných, rafinačných, rektifikačných a iných zariadení na spracovanie ovocia a zeleniny.
  • stupeň EKR 3 spracovanie škrupinového ovocia
    Špecifikácia:
    Lúskanie, lúpanie, mletie, praženie, lisovanie.
  • stupeň EKR 3 triedenie a posudzovanie kvality ovocia a zeleniny
    Špecifikácia:
    Senzorické posudzovanie kvality suroviny; používanie triediacich zariadení.
  • stupeň EKR 3 uchovávanie a skladovanie potravinárskych výrobkov a vedľajších produktov potravinárskej výroby
    Špecifikácia:
    Uchovávanie a skladovanie výrobkov z ovocia a zeleniny. Spôsoby skladovania polotovarov a vedľajších produktov spracovania ovocia a zeleniny.
  • stupeň EKR 3 lisovanie a výroba olejov z ovocia a zeleniny
    Špecifikácia:
    Výroba olejov z ovocia, škrupinového ovocia a olejnatých semien zeleniny.
  • stupeň EKR 3 obsluha zariadenia na výrobu ovocných muštov a zeleninových štiav
    Špecifikácia:
    Obsluha zariadení na získavanie muštu (napr. lisy, čerpadlá, filtračné a kvasné zariadenia).

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia

Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:

  • Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (zdravotný, potravinársky preukaz) podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
  • Vodičské oprávnenie na vedenie motorových vozidiel skupiny T podľa zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu ľudské zdroje.

Zapamätať prihlásenie