Pomocný pracovník v potravinárskej výrobe

  • Karta zamestnania
  • Oblasť pre CŽV
  • O sektore
  • Pripomienky a otázky
  • Garancia

Pomocný pracovník v potravinárskej výrobe

Pomocný pracovník v potravinárskej výrobe vykonáva základné manuálne operácie a úkony v procese spracovania vstupných surovín, participuje na výrobe potravín a podieľa sa na uskladnení a distribúcii hotových výrobkov. Obsluhuje jednoduché stroje a zariadenia na spracovanie vstupných komodít a výrobu potravín v priebehu celého výrobného procesu. Vykonáva sanitáciu potravinárskych prevádzok.

Sektorová rada Sektorová rada pre potravinárstvo
Alternatívne názvy Pomocný pracovník v potravinárstve
Pomocný robotník v potravinárstve
Požadovaný stupeň vzdelania Nižšie stredné vzdelanie
NKR 1
EKR 1
ISCED 244
Regulované povolanie Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom
Odborná prax Na výkon tohto zamestnania sa nevyžaduje odborná prax
ISCO-08 9329 - Pomocní pracovníci vo výrobe
SK ISCO-08 9329001 - Pomocný pracovník v potravinárskej výrobe
Divízia SK NACE Rev. 2 Výroba potravín
Príslušnosť k povolaniu Pomocný pracovník v priemyselnej výrobe

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

  • ovládanie na pokročilej úrovni fyzická zdatnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni manuálna zručnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni samostatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni tímová práca

Úroveň ovládania: elementárna - elementárna, pokročilá - pokročilá, vysoká - vysoká

Odborné vedomosti

  • stupeň EKR 1 krmivárske suroviny a spôsoby ich skladovania
  • stupeň EKR 1 zásady BOZP a PO
  • stupeň EKR 1 hygiena potravín
  • stupeň EKR 1 stroje a zariadenia v potravinárskej výrobe
  • stupeň EKR 1 sanitačné postupy a programy

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Odborné zručnosti

  • stupeň EKR 1 balenie, skladovanie a expedícia potravinárskych výrobkov
  • stupeň EKR 1 nastavovanie, ošetrovanie a údržba strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
  • stupeň EKR 1 manuálna príprava vstupných surovín v potravinárskej výrobe
  • stupeň EKR 1 hygienicko-sanitačná činnosť v potravinárskej prevádzke, dodržiavanie bezpečnostných predpisov a zásad bezpečnosti potravín
  • stupeň EKR 1 obsluha jednoduchých strojov a zariadení v potravinárskej výrobe

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu ľudské zdroje.

Zapamätať prihlásenie