Liehovarník

  • Karta zamestnania
  • Oblasť pre CŽV
  • O sektore
  • Pripomienky a otázky
  • Garancia

Liehovarník

Liehovarník obsluhuje technologické zariadenia na výrobu liehu. Pripravuje vstupné suroviny na výrobu liehu, dbá o dodržiavanie stanovených technologických parametrov v procese výroby liehu, vykonáva preventívnu údržbu technologických zariadení (kontrola, čistenie, dezinfekcia) a vedie príslušnú prevádzkovú dokumentáciu.

Sektorová rada Sektorová rada pre potravinárstvo
Alternatívne názvy Operátor liehovaru
Operátor zariadenia na výrobu liehu
Požadovaný stupeň vzdelania Úplné stredné odborné vzdelanie
NKR 4
EKR 4
ISCED 354
Regulované povolanie Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom
Odborná prax Na výkon tohto zamestnania sa odporúča odborná prax: aspoň 3 roky
ISCO-08 7514 - Spracovatelia ovocia, zeleniny a ďalších rastlinných produktov (prevažne ruční)
SK ISCO-08 7514009 - Liehovarník
Divízia SK NACE Rev. 2 Výroba potravín
Výroba nápojov
Príslušnosť k povolaniu Liehovarník

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

  • ovládanie na vysokej úrovni analyzovanie a riešenie problémov
  • ovládanie na pokročilej úrovni digitálna gramotnosť (počítačové spôsobilosti)
  • ovládanie na pokročilej úrovni informačná gramotnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni kultivovaný slovný prejav, schopnosť vyjadrovania sa
  • ovládanie na pokročilej úrovni matematická gramotnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti)
  • ovládanie na pokročilej úrovni samostatnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni technická gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni komunikácia v cudzom jazyku
  • ovládanie na elementárnej úrovni manuálna zručnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni organizovanie a plánovanie práce

Úroveň ovládania: elementárna - elementárna, pokročilá - pokročilá, vysoká - vysoká

Odborné vedomosti

  • stupeň EKR 4 technológia výroby liehovín
  • stupeň EKR 4 právne predpisy a základné pojmy súvisiace s výrobou potravín
  • stupeň EKR 4 potravinárske technológie a strojno-technologické zariadenia
  • stupeň EKR 4 zásady správnej výrobnej a hygienickej praxe pri výrobe potravín
  • stupeň EKR 4 metódy a postupy senzorického hodnotenia potravín a nápojov
  • stupeň EKR 4 technológia spracovania potravín a výrobkov potravinárskeho priemyslu
  • stupeň EKR 4 zásady, metódy a postupy dezinfekcie a sterilizácie
    Špecifikácia:
    pri výrobe liehu
  • stupeň EKR 4 potravinárska chémia
    Špecifikácia:
    chemické procesy pri výrobe liehu
  • stupeň EKR 4 zásady BOZP a PO

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Odborné zručnosti

  • stupeň EKR 4 obsluha destilačných aparátov a ďalších zariadení na výrobu liehovín
  • stupeň EKR 4 dodržiavanie technologických postupov a bezpečnostných predpisov v liehovarskej výrobe
  • stupeň EKR 4 posudzovanie kvality surovín a hodnôt parametrov výrobného procesu pri výrobe piva, vína a liehovín
  • stupeň EKR 4 vedenie a evidencia technickej a prevádzkovej dokumentácie v potravinárskej výrobe
    Špecifikácia:
    v liehovarníckej výrobe
  • stupeň EKR 4 nastavovanie, ošetrovanie a údržba strojov a zariadení v potravinárskej výrobe
    Špecifikácia:
    v liehovarníckej výrobe
  • stupeň EKR 4 posudzovanie hodnôt parametrov kvasného a destilačného procesu v liehovarníckej výrobe
  • stupeň EKR 4 príprava surovín na výrobu liehu
  • stupeň EKR 4 riadenie ovládacích panelov vo výrobe liehu
  • stupeň EKR 4 kontrola procesov destilácie, rektifikácie dehydratácie liehu
  • stupeň EKR 4 voľba technologických podmienok a parametrov v liehovarníckej výrobe
  • stupeň EKR 4 odoberanie vzoriek vyrobených liehovarníckych produktov a ich degustácia, prípadne vybrané laboratórne skúšky kvality
  • stupeň EKR 4 hygienicko-sanitačná činnosť v potravinárskej prevádzke, dodržiavanie bezpečnostných predpisov a zásad bezpečnosti potravín
  • stupeň EKR 4 príjem a uchovávanie (ošetrovanie) surovín, polotovarov a prísad na liehovarnícku výrobu
  • stupeň EKR 3 analýza vplyvov pôsobiacich na kvalitu surovín, polotovarov a výrobkov v potravinárskej výrobe
  • stupeň EKR 3 orientácia v tovaroznalectve a v daných komoditách v potravinárskom priemysle
    Špecifikácia:
    v liehovarníckej výrobe

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu ľudské zdroje.

Zapamätať prihlásenie