Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Čašník, servírka

Čašník, servírkaČašník, servírka zabezpečuje obsluhu hostí v stravovacom zariadení a zodpovedá za ich spokojnosť. Predstavuje úvodný kontakt so zákazníkom. Víta, prípadne usádza hostí a veľkou mierou prispieva k celkovému dojmu z návštevy zariadenia. Radí pri výbere jedál a nápojov, vrátane poskytovania dodatočných informácií o menu v slovenskom aj v cudzom jazyku. Vykonáva ich zúčtovanie po skonzumovaní. Čašník, servírka aktívne predáva produkty, zodpovedá za čistotu gastronomickej prevádzky, robí dennú uzávierku ERP (elektronickej registračnej pokladnice) a konzultuje požiadavky hostí v kuchyni. Čašník, servírka aplikuje vedomosti z oblasti informačných technológií – je zručný pri vyhľadávaní, filtrovaní, zdieľaní dát, digitálneho obsahu; aktívne používa nové digitálne technológie, aplikácie a platformy na objednávanie a distribúciu produktov, využíva online distribučné platformy a aktívne s nimi pracuje: prijíma a sleduje objednávky, kontroluje dodanie a robí zúčtovanie; spolupracuje s kolegam...
viac...
Sektorová rada
Sektorová rada pre obchod, marketing, gastronómiu a cestovný ruch
Kód/revízia
26473/4
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Alternatívne názvy
DEKellner
FRChef de rang
FRDemi chef de rang
SKGarsón
SKObsluha
SKRaňajkový čašník
SKSmenový čašník
Odporúčaná úroveň vzdelania
stredné odborné vzdelanie s výučným listom
SKKR
Úroveň 3
EKR
Úroveň 3
ISCED 2011
353 Stredné odborné vzdelanie dosiahnuté absolvovaním stredoškolských nematuritných vzdelávacích programov
ISCED rozšírenie
353 Stredné odborné vzdelanie dosiahnuté absolvovaním stredoškolských nematuritných vzdelávacích programov
Regulácie
Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom.
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti v zmysle vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov (§ 22 ods. 2)
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax nevyžaduje.
ISCO-08
5131 Čašníci a someliéri
SK ISCO-08
5131001 Čašník, servírka
SK NACE Rev. 2
I UBYTOVACIE A STRAVOVACIE SLUŽBY
I55 Ubytovanie
I56 Činnosti reštaurácií a pohostinstiev
CPA 2015
I UBYTOVACIE A STRAVOVACIE SLUŽBY
I55 Ubytovacie služby
I56 Služby spojené s podávaním jedál a nápojov
Príslušnosť k povolaniu
Čašník

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
3
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
3
Matematická gramotnosť
3
Digitálna gramotnosť
3
Mediálna gramotnosť
3
Environmentálna gramotnosť
3
Ekonomická a finančná gramotnosť
3
Občianske kompetencie
3
Technická gramotnosť
3
Zdravotná gramotnosť
3
Sociálne kompetencie
3
Osobnostné a emocionálne kompetencie
3
Schopnosť učiť sa
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
E
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
E
Analytické myslenie
E
Kritické myslenie
E
Telesná zdatnosť
P
Manuálna zručnosť
E
Tvorivosť (kreativita)
E

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
cudzí jazyk
Príznak: Špecifická
Špecifikácia: Ideálne základy viacerých cudzích jazykov - špeciálna gastronomická terminológia.
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady a techniky profesionálnej komunikácie
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: S prihliadnutím na úspešný predaj, vystupovanie a podobne.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
technológie a postupy spracovania kávy a čaju
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
druhy potravinárskych strojov a zariadení na výrobu kávy a čaju
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
právne predpisy a základné pojmy v prevádzke obchodu
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
postupy preberania tovaru
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
psychológia predaja
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
postupy pri reklamáciách, práva spotrebiteľov
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
postupy skladovania a ochrany tovaru
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
hygienické zásady v obchode
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
pokladničný systém a IKT
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Používanie e-kasy, PC, prenosného objednávkového zariadenia, obsluha tlačiarne ku e-kase.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: eKasa
3
tovaroznalectvo potravín
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
tovaroznalectvo potravinárskych surovín na výrobu kávy a čaju
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Inovácie funkčných vlastností potravín
2
receptúry na prípravu nápojov
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Inovácie funkčných vlastností potravín
2
spôsoby obsluhy barových zariadení
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
2
hlasová kultúra, kultúra rečového prejavu
Príznak: Sektorová(19) ?
Špecifikácia: Využívanie rečového prejavu pri predaji, opise, ale aj pri preberaní a riešení reklamácií a sťažností.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
2

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
dodržiavanie technologických postupov pri výrobe kávy a čaju
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Perspektíva: Aktuálna
2
uplatňovanie a vybavovanie reklamácií zákazníkov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Reklamácia služieb - jedál a nápojov.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
3
evidovanie skladových zásob potravín, bielizne, pomocného materiálu a čistiacich prostriedkov
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
uvedenie hostí, poskytnutie pomoci pri výbere z jedálneho lístka
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
poskytnutie pomoci pri výbere z nápojového lístka
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
poskytnutie pomoci pri výbere z vínneho lístka
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
servírovanie vína
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
3
vybavovanie objednávok a požiadaviek zákazníkov
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
výpomoc pri podávaní jedál a nápojov jednoduchou obsluhou
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
výpomoc pri podávaní jedál a nápojov hosťom pri bufetovom usporiadaní
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
predaj doplnkového sortimentu a tovaru
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
2
zabezpečovanie odbytu výrobkov a služieb
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
2
príjem hotovostných a bezhotovostných platieb od zákazníkov za poskytnuté služby a tovar, vrátane vystavovania príslušných dokladov
Príznak: Sektorová(15) ?
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: eKasa
3
spracovanie a výroba kávy a čaju podľa technologického postupu
Príznak: Sektorová(3) ?
Perspektíva: Aktuálna
2
konštruktívne riešenie krízových situácií a konfliktov
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: S orientáciou sa na situácie ohľadom reklamácií a sťažností na úroveň služieb. V konfliktoch orientácia na fyzické a verbálne konflikty v reštaurácii, bare a inej gastronomickej prevádzke.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Zamestnanie nemá vytvorenú verziu štandardu pre SZČ.

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana dolných končatín (obuv, chrániče, podložky)
Ochrana trupu a brucha (vesty, plášte, zástery, pásy)
Ručné nástroje
Špecifické a špecializované nástroje (nepatriace do predchádzajúcich skupín kategórie ručné nástroje)
Telo ako pracovný prostriedok
Ruky ako pracovný prostriedok (manuálna zručnosť a/alebo jemná motorika používaná vo vyššej miere, než je bežné...)
Chuť ( napr. degustátor, kuchár)
Čuch (napr. testovač parfémov, senzorický hodnotiteľ potravín)
Tlačoviny, textové dokumenty
Normy (technické normy, ISO normy...)

Profil práce

Charakter činností
Prevádzkové práce v službách a obchode ?

Postup práce
Rámcovo vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Nízka zodpovednosť, prípadné straty sú malé alebo ľahko odstrániteľné (nahraditeľné) ?

Inovácie

Charakteristika:
Titulný obrázok Digitálna komunikácia vo vnútri organizácie a s externým prostredím s využitím nových platforiem a zariadení.
Charakteristika:
Titulný obrázok Zmena životného štýlu na základe dopadov pandémie redefinovala aj tzv. Out of Home Consumption a vytvorila trh pre nové aplikácie a platformy na objednávanie tovarov, hotových jedál a nápojov najmä do domácností zákazníkov. So sebou prináša zásadné zmeny aj na trh práce v danom sektore, pričom dochádza k zániku pozícií v mieste prevádzky (čašníci, upratovačky a podobne) a naopak k nárastu pozícií v oblastiach balenia, rozvozu, online dispečingu a podobne.
Charakteristika:
Titulný obrázok Využívanie online aplikácie umožňuje zefektívnenie evidencie tržieb v systéme eKasa s priamym prepojením hotovostných platieb na účtovné programy a informačné podnikové systéme v reálnom čase, umožňujúcej online elektronickú komunikáciu s Finančnou správou SR cez klientske prostredie a tiež so spotrebiteľom pri online overení pokladničného dokladu bez nutnosti jeho tlače, čo má pozitívny ekonomický aj ekologický dopad na ekonomiku firmy.
Charakteristika:
Titulný obrázok Ide o získavanie a zachovávanie biologicky aktívnych látok z prírodných zdrojov. Vychádza z poznania vplyvu potravín na ľudské zdravie. Až 50 % všetkých ochorení je spôsobených nevhodným stravovaním. Čiže hovoríme o nesprávnom výbere surovín, nezdravé formy tukov, cukrov s nevhodným pomerom. Deficit vitamínov a minerálnych látok, absencia biologicky aktívnych látok. Nevhodnou technológiou dochádza k poškodeniu až zničeniu týchto látok a vo finálnom produkte sa veľa krát už ani nenachádzajú. Nesprávne výživové návyky prehlbujú deficit až ochorenia. Hlavná snaha je tieto nutrične významné látky zachovať, izolovať až koncentrovať. Vhodnou formou zabezpečiť ich trvalý prísun v potrave v priebehu celej doby trvanlivosti. Na to je potrebná komplexná rekonštrukcia a modernizácia technologických liniek a používaných procesov.

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.