Táto stránka neobsahuje aktuálne výstupy práce sektorových rád.
Stránka je archív výstupov projektu Sektorovo riadené inovácie (apríl 2019 – december 2022)
Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Čašník, servírka

Čašník, servírkaČašník, servírka zabezpečuje obsluhu hostí v stravovacom zariadení a zodpovedá za ich spokojnosť. Predstavuje úvodný kontakt so zákazníkom. Víta, prípadne usádza hostí a veľkou mierou prispieva k celkovému dojmu z návštevy zariadenia. Radí pri výbere jedál a nápojov, vrátane poskytovania dodatočných informácií o menu v slovenskom aj v cudzom jazyku. Vykonáva ich zúčtovanie po skonzumovaní. Čašník, servírka aktívne predáva produkty, zodpovedá za čistotu gastronomickej prevádzky, robí dennú uzávierku ERP (elektronickej registračnej pokladnice) a konzultuje požiadavky hostí v kuchyni. Čašník, servírka aplikuje vedomosti z oblasti informačných technológií – má zručnosti pri vyhľadávaní, filtrovaní, zdieľaní dát, digitálneho obsahu; aktívne používa nové digitálne technológie, aplikácie a platformy na objednávanie a distribúciu produktov, využíva online distribučné platformy a aktívne s nimi pracuje: prijíma a sleduje objednávky, kontroluje dodanie a robí zúčtovanie; spolupracuje s kolega...
viac...
Sektorová rada
Sektorová rada pre obchod, marketing, gastronómiu a cestovný ruch
Kód/revízia
26473/5
Garant
Republiková únia zamestnávateľov
Alternatívne názvy
DEKellner
FRChef de rang
FRDemi chef de rang
SKGarsón
SKObsluha
SKRaňajkový čašník
SKZmenový čašník
SKPomocný čašník rajónového čačníka
FRServeur
Odporúčaná úroveň vzdelania
H ?
SKKR
Úroveň 3
EKR
Úroveň 3
ISCED 2011
353
ISCED rozšírenie
353
Regulácie
Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom.
Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia
Legislatívny rámec
Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:
Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)
Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti v zmysle vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení v znení neskorších predpisov (§ 22 ods. 2)
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Ďalšie vzdelávanie
Na výkon tohto zamestnania sa neodporúča žiaden certifikát, ani písomné osvedčenie.
Odborná prax
Na výkon tohto zamestnania sa odborná prax odporúča
Poznámka: V prípade absolventov učebného, alebo študijného odboru čašník, servírka, kuchár, hostinský, pracovník v gastronómii sa prax nevyžaduje.
ISCO-08
5131
SK ISCO-08
5131001
ESCO
1895
SK NACE Rev. 2
I55,I56
CPA 2015
I55,I56
Príslušnosť k povolaniu
5131001

Kompetencie

Komunikačné kompetencie – štátny/materinský jazyk
3
Komunikačné kompetencie – cudzí jazyk
3
Matematická gramotnosť
3
Digitálna gramotnosť
3
Mediálna gramotnosť
3
Environmentálna gramotnosť
3
Ekonomická a finančná gramotnosť
3
Občianske kompetencie
3
Technická gramotnosť
3
Zdravotná gramotnosť
3
Sociálne kompetencie
3
Osobnostné a emocionálne kompetencie
3
Schopnosť učiť sa
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
Organizovanie a plánovanie práce
E
Schopnosť prijímať rozhodnutia a niesť zodpovednosť
E
Analytické myslenie
E
Kritické myslenie
E
Telesná zdatnosť
P
Manuálna zručnosť
E
Tvorivosť (kreativita)
E

Úroveň ovládania:

E
elementárna
P
pokročilá
V
vysoká
cudzí jazyk
Príznak: Špecifická
Špecifikácia: Vie komunikovať so zákazníkmi v cudzom jazyku v bežných reštauračných situáciách. Ovláda základnú gastronomickú terminológiu, dokáže prijať objednávku, opísať jedlo a nápoj, odporučiť ponuku a riešiť jednoduché požiadavky hosťa.
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady a techniky profesionálnej komunikácie
Príznak: Sektorová(22) ?
Špecifikácia: Vie uplatňovať zásady kultivovanej a profesionálnej komunikácie s hosťom a kolegami. Ovláda pravidlá zdvorilosti, rešpektu a reprezentatívneho vystupovania. Vie komunikovať s cieľom podpory predaja, riešenia problémov a budovania spokojnosti zákazníkov.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
technológie a postupy spracovania kávy a čaju
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie pripraviť kávu a čaj podľa technologických postupov. Ovláda prípravu espressa a alternatívnych metód, správnu teplotu, dávkovanie, čas extrakcie a hygienické zásady pri práci s nápojmi.
Perspektíva: Aktuálna
2
druhy potravinárskych strojov a zariadení na výrobu kávy a čaju
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Pozná princíp fungovania, obsluhu a základnú údržbu kávovarov, mlynčekov, čajovarov, filtračných a ohrevných zariadení. Vie ich bezpečne používať, čistiť a kontrolovať funkčnosť podľa pokynov výrobcu.
Perspektíva: Aktuálna
2
právne predpisy a základné pojmy v prevádzke obchodu
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Pozná základné právne predpisy týkajúce sa prevádzky gastronomických zariadení (ochrana spotrebiteľa, evidencia tržieb, GDPR pri rezerváciách). Vie aplikovať interné smernice, zásady dokladovania a komunikácie so zákazníkom.
Perspektíva: Aktuálna
2
postupy preberania tovaru
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie správne preberať tovar podľa dodacích dokladov, kontrolovať množstvo, kvalitu, dátum minimálnej trvanlivosti a teplotu. Zabezpečuje evidenciu a rotáciu zásob v súlade s princípmi FIFO/FEFO.
Perspektíva: Aktuálna
3
psychológia predaja
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Rozumie princípom psychológie predaja. Vie aktívne ponúkať jedlá a nápoje, využívať techniky upsellingu a cross-sellingu, reagovať na námietky zákazníkov a prispôsobiť komunikáciu typu klienta.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
postupy pri reklamáciách, práva spotrebiteľov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie prijať, zaznamenať a vybaviť reklamáciu v súlade so zákonom a internými predpismi. Ovláda zásady asertívnej komunikácie a riešenia sťažností s cieľom zachovať dôveru a spokojnosť zákazníka.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
postupy skladovania a ochrany tovaru
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie uplatňovať zásady správneho skladovania potravín, nápojov a inventáru. Dodržiava teplotné reťazce, hygienické štandardy a zásady ochrany tovaru pred kontamináciou alebo znehodnotením.
Perspektíva: Aktuálna
3
hygienické zásady v obchode
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Ovláda zásady osobnej a prevádzkovej hygieny pri práci s potravinami. Vie udržiavať čistotu obslužných plôch, pohárov a riadu, dodržiava sanitačný plán a pravidlá označovania alergénov.
Perspektíva: Aktuálna
2
pokladničný systém a IKT
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie obsluhovať elektronickú registračnú pokladnicu (eKasu), prenosné objednávkové zariadenia a tlačiareň. Používa digitálne systémy na evidenciu tržieb, objednávok a vystavovanie dokladov v súlade s právnymi predpismi.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: eKasa
3
tovaroznalectvo potravín
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Pozná vlastnosti, kvalitu a pôvod potravín a nápojov. Vie identifikovať alergény, popísať jedlá a odporučiť vhodné kombinácie jedál a nápojov podľa ponuky menu.
Perspektíva: Aktuálna
3
tovaroznalectvo potravinárskych surovín na výrobu kávy a čaju
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Pozná druhy, odrody a spôsoby spracovania kávy a čaju. Vie vysvetliť rozdiely v pražení, mletí, lúhovaní a aplikovať tieto poznatky pri obsluhe hostí.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Inovácie funkčných vlastností potravín
2
receptúry na prípravu nápojov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie pripraviť nealkoholické a jednoduché miešané nápoje podľa receptúr. Dodržiava stanovené pomery, gramáže a technologické postupy. Dbá na estetickú prezentáciu nápoja a jeho servírovanie.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Inovácie funkčných vlastností potravín
2
spôsoby obsluhy barových zariadení
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie obsluhovať výčapné a barové zariadenia, výrobník ľadu, mixér či umývačku skla. Ovláda zásady bezpečnej manipulácie, čistenia a dennej údržby zariadení.
Perspektíva: Aktuálna
3
zásady stolovania, servírovania jedál a obsluhy hostí
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie pripraviť a servírovať stoly podľa typu obsluhy (klasická, banketová, bufetová). Ovláda sekvencie servisu, zásady nosenia tanierov a podnosov, servírovania jedál a nápojov. Dodržiava etiketu obsluhy a reprezentuje prevádzku kultivovaným vystupovaním.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
základné znalosti z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásady bezpečného správania na pracovisku a bezpečné pracovné postupy
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Vie uplatňovať zásady bezpečnej práce, ochrany zdravia a požiarnej ochrany. Ovláda bezpečnú manipuláciu s horúcimi médiami, chemickými prostriedkami a ostrými predmetmi. Vie reagovať v prípade úrazu a poskytnúť základnú prvú pomoc.
Perspektíva: Aktuálna
2
hlasová kultúra, kultúra rečového prejavu
Príznak: Sektorová(19) ?
Špecifikácia: Vie používať zrozumiteľný, kultivovaný a príjemný verbálny prejav pri komunikácii so zákazníkmi. Ovláda zásady hlasovej hygieny, správnu intonáciu a tempo reči pri predaji, odporúčaní jedál či riešení reklamácií.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
2

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa
dodržiavanie technologických postupov pri výrobe kávy a čaju
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie pripraviť kávu a čaj podľa stanovených technologických postupov. Dodržiava správne pomery, teploty a časy prípravy, zabezpečuje čistotu a hygienu nástrojov, kontroluje kvalitu extrakcie alebo lúhovania.
Perspektíva: Aktuálna
2
ovládanie základných znalostí z predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ochrany verejného zdravia a požiarnej ochrany; zásad bezpečnej práce a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov
Príznak: Prierezová
Špecifikácia: Uplatňuje zásady bezpečnej práce a ochrany zdravia v gastronomickej prevádzke. Vie bezpečne manipulovať s horúcimi nápojmi, sklom, chemickými prostriedkami a elektrickými zariadeniami. Vie poskytnúť základnú prvú pomoc a reagovať pri evakuácii.
Perspektíva: Aktuálna
2
uplatňovanie a vybavovanie reklamácií zákazníkov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie prijímať, posudzovať a vybavovať reklamácie jedál, nápojov a služieb. Aplikuje zásady profesionálnej komunikácie, zachováva pokoj a rešpekt pri riešení sťažností a hľadá konštruktívne riešenia v prospech zákazníka i prevádzky.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
3
evidovanie skladových zásob potravín, bielizne, pomocného materiálu a čistiacich prostriedkov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie vykonávať príjem, výdaj, inventúru a evidenciu zásob. Dodržiava princípy FIFO/FEFO, zabezpečuje hygienické skladovanie a využíva skladové moduly v POS alebo ERP systémoch.
Perspektíva: Aktuálna
3
zostavovanie ponuky teplých nápojov, nápojového lístka a špeciálnych ponúk ku kávovým nápojom
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie zostaviť jedálny a nápojový lístok, slávnostné menu alebo cateringovú ponuku podľa gastronomických pravidiel. Zohľadňuje sezónnosť, štruktúru chodu, kombinácie jedál a ekonomické aspekty ponuky.
Perspektíva: Aktuálna
3
uvedenie hostí, poskytnutie pomoci pri výbere z jedálneho lístka
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie privítať a usadiť hostí, predstaviť ponuku jedál a odporučiť vhodné jedlo podľa preferencií. Poskytuje informácie o zložení jedál a alergénoch a zabezpečuje koordináciu medzi hosťom a kuchyňou.
Perspektíva: Aktuálna
2
poskytnutie pomoci pri výbere z nápojového lístka
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie odporučiť vhodný nápoj k jedlu, vysvetliť ponuku, objemy a varianty nápojov. Uvádza informácie o zložení a alergénoch a dbá na estetickú prezentáciu nápojov.
Perspektíva: Aktuálna
2
poskytnutie pomoci pri výbere z vínneho lístka
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie odporučiť víno podľa typu jedla a preferencií hosťa. Pozná základné odrody, štýly vín, servisnú teplotu a typ pohára. Vie kultivovane komunikovať o víne a párovaní.
Perspektíva: Aktuálna
2
servírovanie vína
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie profesionálne servírovať víno podľa gastronomických zásad. Ovláda prezentáciu fľaše, odkorkovanie, kontrolu korku, nalievanie a správnu teplotu servisu. Dodržiava etiketu obsluhy a zásady reprezentatívneho vystupovania.
Perspektíva: Aktuálna
3
vybavovanie objednávok a požiadaviek zákazníkov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie prijímať, potvrdzovať a realizovať objednávky osobne alebo digitálne. Zabezpečuje ich presné odovzdanie kuchyni alebo baru a dohliada na včasné plnenie. Vie reagovať na špeciálne požiadavky zákazníkov.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
3
výpomoc pri podávaní jedál a nápojov jednoduchou obsluhou
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie realizovať základné sekvencie servisu. Ovláda nosenie tanierov, podnosov a príbory, zabezpečuje plynulý servis a priebežnú starostlivosť o čistotu stola a pohodlie hosťa.
Perspektíva: Aktuálna
2
výpomoc pri podávaní jedál a nápojov hosťom pri bufetovom usporiadaní
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie zabezpečiť dopĺňanie jedál, príborov a nápojov pri bufetovom servise. Udržiava estetickú prezentáciu bufetu, správne teploty a poriadok v priestore.
Perspektíva: Aktuálna
2
predaj doplnkového sortimentu a tovaru
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie ponúkať a predávať doplnkové produkty (káva, čaje, suveníry, balené výrobky). Ovláda evidenciu predaja a vystavovanie dokladov v súlade s predpismi.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
2
zabezpečovanie odbytu výrobkov a služieb
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie aktívne propagovať ponuku prevádzky, prezentovať služby a produkty, vytvárať rezervácie, koordinovať catering alebo donášku. Uplatňuje zásady efektívneho predaja.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
Online objednávanie a donáška
2
príjem hotovostných a bezhotovostných platieb od zákazníkov za poskytnuté služby a tovar, vrátane vystavovania príslušných dokladov
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Vie prijímať platby v hotovosti a kartou, obsluhovať pokladňu a platobný terminál. Vystavuje doklady, rozúčtováva účty (vrátane split bill), spravuje tringelty a vedie evidenciu tržieb.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: eKasa
3
stolovanie a podávanie jedál
Príznak: Sektorová(24) ?
Špecifikácia: Vie realizovať jednoduchý aj zložitý servis jedál (predjedlá, polievky, hlavné jedlá, dezerty). Ovláda techniky prekladania jedál pri stole, flambovania, tranšírovania a dokončovania jedál pred hosťom.
Perspektíva: Aktuálna
3
spracovanie a výroba kávy a čaju podľa technologického postupu
Príznak: Sektorová(3) ?
Špecifikácia: Vie pripraviť espresso, alternatívne metódy kávy a rôzne druhy čajov. Dodržiava správne dávkovanie, čas lúhovania a teplotu vody. Aplikuje hygienické zásady pri práci s mliekom a nástrojmi.
Perspektíva: Aktuálna
2
používanie príslušného hotelového softvéru, rezervačného systému
Príznak: Sektorová(15) ?
Špecifikácia: Digitálna gramotnosť – práca s POS/eKasou a rezervačným systémom
Perspektíva: Aktuálna
3
konštruktívne riešenie krízových situácií a konfliktov
Príznak: Sektorová(23) ?
Špecifikácia: Vie reagovať na konfliktné alebo krízové situácie v prevádzke (reklamácie, konflikty hostí). Uplatňuje asertívnu komunikáciu, deeskaláciu napätia a konštruktívne riešenie v súlade s etikou profesie.
Perspektíva: Aktuálna
Inovácia: Online interná a externá komunikácia
3

Stupeň EKR:

1
primárne vzdelanie
5
vyššie odborné vzdelanie
2
nižšie stredné odborné vzdelanie
6
vysokoškolské vzdelanie I. stupňa
3
stredné odborné vzdelanie
7
vysokoškolské vzdelanie II. stupňa
4
úplné stredné odborné vzdelanie
8
vysokoškolské vzdelanie III. stupňa

SZČ

Zamestnanie nemá vytvorenú verziu štandardu pre SZČ.

Pracovné prostriedky

Pracovný odev, obuv a osobné ochranné pracovné pomôcky
Ochrana dolných končatín (obuv, chrániče, podložky)
Ochrana trupu a brucha (vesty, plášte, zástery, pásy)
Ručné nástroje
Špecifické a špecializované nástroje (nepatriace do predchádzajúcich skupín kategórie ručné nástroje)
Telo ako pracovný prostriedok
Ruky ako pracovný prostriedok (manuálna zručnosť a/alebo jemná motorika používaná vo vyššej miere, než je bežné...)
Chuť ( napr. degustátor, kuchár)
Čuch (napr. testovač parfémov, senzorický hodnotiteľ potravín)
Tlačoviny, textové dokumenty
Normy (technické normy, ISO normy...)

Profil práce

Charakter činností
Prevádzkové práce v službách a obchode ?

Postup práce
Rámcovo vymedzený postup práce ?

Vedenie podriadených pracovníkov
Bez vedenia ?

Zodpovednosť za výsledky a hodnoty
Nízka zodpovednosť, prípadné straty sú malé alebo ľahko odstrániteľné (nahraditeľné) ?

Inovácie

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu
v rámci operačného programu ľudské zdroje.