Pomocný pracovník pri príprave rýchleho občerstvenia

  • Karta zamestnania
  • Oblasť pre CŽV
  • O sektore
  • Pripomienky a otázky
  • Garancia

Pomocný pracovník pri príprave rýchleho občerstvenia

Pomocný pracovník pri príprave rýchleho občerstvenia vykonáva pomocné práce v zariadeniach jednoduchej formy verejného stravovania, ktoré je založené na rýchlej príprave, nenáročnom predaji, stolovaní a konzumácii stravy.

viac...

Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch
Alternatívne názvy Pomocník v bistre
Pomocník v bufete
Požadovaný stupeň vzdelania Nižšie stredné vzdelanie
NKR 2
EKR 2
ISCED 253
Regulované povolanie Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom
Odborná prax Na výkon tohto zamestnania sa nevyžaduje odborná prax
ISCO-08 9411 - Pomocní pracovníci pri príprave rýchleho občerstvenia
SK ISCO-08 9411000 - Pomocný pracovník pri príprave rýchleho občerstvenia
Divízia SK NACE Rev. 2 Činnosti reštaurácií a pohostinstiev
Príslušnosť k povolaniu Pomocný pracovník pri príprave jedla

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

  • ovládanie na elementárnej úrovni analyzovanie a riešenie problémov
  • ovládanie na elementárnej úrovni environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni fyzická zdatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni komunikácia (jednanie s ľuďmi)
  • ovládanie na elementárnej úrovni kultivovaný slovný prejav, schopnosť vyjadrovania sa
  • ovládanie na elementárnej úrovni manuálna zručnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni organizovanie a plánovanie práce
  • ovládanie na elementárnej úrovni pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti)
  • ovládanie na elementárnej úrovni samostatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni tímová práca

Úroveň ovládania: elementárna - elementárna, pokročilá - pokročilá, vysoká - vysoká

Odborné vedomosti

  • stupeň EKR 1 prevádzka reštaurácií, vinární a ďalších zariadení verejného stravovania
    Špecifikácia:
    Obsluha jednoduchých strojno-technologických zariadení /napr. gril, stroj na hot dog, na palacinky, miešač nápojov, umývačka bieleho riadu a pod./.
  • stupeň EKR 1 technológia varenia
    Špecifikácia:
    Technologické postupy a receptúry jednoduchých jedál, ktoré sa v rýchlom občerstvení poskytujú.
  • stupeň EKR 1 receptúry na prípravu rôznych nápojov
  • stupeň EKR 1 metódy uskladnenia a manipulácie s potravinami
  • stupeň EKR 1 zdravie a hygiena pri práci
  • stupeň EKR 1 hygiena potravín
  • stupeň EKR 1 zabezpečovanie hygieny prostredia, dezinfekcia, sterilizácia
  • stupeň EKR 1 hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
  • stupeň EKR 1 metódy obsluhy barových zariadení

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Odborné zručnosti

  • stupeň EKR 1 čistenie a upratovanie zariadení a vybavenia prevádzok služieb (obchody, reštaurácie)
    Špecifikácia:
    Pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, ktorí vykonávajú jednoduché a rutinné úkony vyžadujúce ručné nástroje a často fyzickú silu pri upratovaní.
  • stupeň EKR 1 ručné umývanie riadu
  • stupeň EKR 1 udržovanie čistoty a poriadku vo zverenej budove a jej okolí
  • stupeň EKR 1 príprava surovín na výrobu jedál
  • stupeň EKR 1 príprava teplých nápojov
  • stupeň EKR 1 výroba miešaných nápojov
  • stupeň EKR 1 príprava teplých jedál podľa receptov
  • stupeň EKR 1 príprava produktov bežnej studenej kuchyne
  • stupeň EKR 1 príprava a pečenie múčnikov
  • stupeň EKR 1 spracovanie a úprava polotovarov
  • stupeň EKR 1 príprava jedál na rýchle občerstvenie
  • stupeň EKR 1 príprava minútkových jedál a špecialít
  • stupeň EKR 1 úprava jedál pred expedíciou
  • stupeň EKR 1 výpomoc pri výrobe jedál
  • stupeň EKR 1 ošetrovanie kuchynského náradia a vybavenia

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia

Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:

  • Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (zdravotný, potravinársky preukaz) podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Zapamätať prihlásenie