Pracovník výdaja jedla

  • Karta zamestnania
  • Oblasť pre CŽV
  • O sektore
  • Pripomienky a otázky
  • Garancia

Pracovník výdaja jedla

Pracovník výdaja jedla zabezpečuje činnosti súvisiace s výdajom jedál v stravovacom zariadení.

viac...

Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch
Alternatívne názvy Kuchár vo výdajni jedál
Požadovaný stupeň vzdelania Stredné odborné vzdelanie
NKR 3
EKR 3
ISCED 353
Regulované povolanie Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom
Odborná prax Na výkon tohto zamestnania sa odporúča odborná prax: aspoň 1 rok
ISCO-08 5246 - Predavači jedál za pultom alebo pri okienku
SK ISCO-08 5246002 - Pracovník výdaja jedla
Divízia SK NACE Rev. 2 Činnosti reštaurácií a pohostinstiev
Príslušnosť k povolaniu Predavač jedál

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

  • ovládanie na elementárnej úrovni analyzovanie a riešenie problémov
  • ovládanie na elementárnej úrovni digitálna gramotnosť (počítačové spôsobilosti)
  • ovládanie na elementárnej úrovni environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni finančná a ekonomická gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni fyzická zdatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni komunikácia (jednanie s ľuďmi)
  • ovládanie na elementárnej úrovni komunikácia v cudzom jazyku
  • ovládanie na elementárnej úrovni kultivovaný slovný prejav, schopnosť vyjadrovania sa
  • ovládanie na elementárnej úrovni manuálna zručnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni matematická gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni organizovanie a plánovanie práce
  • ovládanie na elementárnej úrovni samostatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni technická gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni tímová práca

Úroveň ovládania: elementárna - elementárna, pokročilá - pokročilá, vysoká - vysoká

Odborné vedomosti

  • stupeň EKR 3 technológia varenia
    Špecifikácia:
    Pracovník výdaja jedál je spravidla kuchár, ktorý pozná receptúry, technologický postup prípravy jedál, štruktúru jedál a činnosti potrebné k výdaju jedla. Musí ovládať kritické body (HACCP) pri výdaji jedla, potrebné teploty. Má znalosť potreby senzorických vlastností a dodržiavania gastronomických pravidiel výdaja jedál.
  • stupeň EKR 3 stolovanie, servírovanie jedál, obsluha hostí
    Špecifikácia:
    Pracovník výdaja jedál ovláda pravidlá stolovania, servírovania a výdaja jedál pre zákazníkov. Dodržuje predpísané gramáže jedál. Komunikuje so zákazníkmi na požadovanej úrovni.
  • stupeň EKR 3 hygienické zásady v obchode
  • stupeň EKR 3 postupy preberania tovaru
    Špecifikácia:
    Preberá jedlá a doplnkový potravinársky tovar, ktorý neskôr vydáva.
  • stupeň EKR 3 tovaroznalectvo potravín
    Špecifikácia:
    Ovláda zloženie jedla, resp. doplnkového potravinárskeho tovaru, jeho záručné lehoty, podmienky uchovania, jeho senzorických vlastností a doby spotreby.
  • stupeň EKR 3 prevádzka reštaurácií, vinární a ďalších zariadení verejného stravovania

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Odborné zručnosti

  • stupeň EKR 3 obsluha pokladne a pokladničných systémov
  • stupeň EKR 3 inkasovanie platieb od zákazníkov/hostí
  • stupeň EKR 3 obsluha manipulačnej techniky a technologických zariadení
    Špecifikácia:
    Obsluha a používanie strojno-technologického vybavenia výdajní jedla: konvektomaty, výdajné pulty, vodné kúpele, stroje na prípravu teplých nápojov, miešače chladených nápojov, umývacie zariadenia, chladiace zariadenia a pod.
  • stupeň EKR 3 úprava jedál pred expedíciou
  • stupeň EKR 3 čistenie a upratovanie zariadení a vybavenia prevádzok služieb (obchody, reštaurácie)
  • stupeň EKR 3 ručné umývanie riadu
  • stupeň EKR 3 udržovanie čistoty a poriadku vo zverenej budove a jej okolí
  • stupeň EKR 3 predaj doplnkového sortimentu a tovaru
  • stupeň EKR 3 základné upratovacie činnosti v oblasti hotelierstva a reštauračných služieb
  • stupeň EKR 3 zabezpečovanie odbytu výrobkov a služieb
  • stupeň EKR 3 ošetrovanie kuchynského náradia a vybavenia
  • stupeň EKR 3 príprava a podávanie občerstvenia pri stretnutiach, konferenciách a podobných podujatiach
  • stupeň EKR 3 výpomoc pri výrobe jedál

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia

Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:

  • Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (zdravotný, potravinársky preukaz) podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1) viac...

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Zapamätať prihlásenie