Kuchár (okrem šéfkuchára)

  • Karta zamestnania
  • Oblasť pre CŽV
  • O sektore
  • Pripomienky a otázky
  • Garancia

Kuchár (okrem šéfkuchára)

Kuchár sa podieľa na zostavovaní menu resp. jedálneho lístka, preberá potravinárske suroviny a z predpísaných noriem, kuchárskych kníh alebo vlastných receptúr pripravuje na strojno-technologickom zariadení bežné teplé i studené produkty a pokrmy.

viac...

Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch
Alternatívne názvy Kuchár špecialista
Pomocný kuchár
Zmenový kuchár
Požadovaný stupeň vzdelania Stredné odborné vzdelanie
NKR 3
EKR 3
ISCED 353
Regulované povolanie Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom
Odborná prax Na výkon tohto zamestnania sa odporúča odborná prax: aspoň 1 rok
ISCO-08 5120 - Kuchári (okrem šéfkuchárov)
SK ISCO-08 5120000 - Kuchár (okrem šéfkuchára)
Divízia SK NACE Rev. 2 Činnosti reštaurácií a pohostinstiev
Príslušnosť k povolaniu Kuchár

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

  • ovládanie na pokročilej úrovni manuálna zručnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni samostatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni digitálna gramotnosť (počítačové spôsobilosti)
  • ovládanie na elementárnej úrovni environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni finančná a ekonomická gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni fyzická zdatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni informačná gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni komunikácia (jednanie s ľuďmi)
  • ovládanie na elementárnej úrovni komunikácia v cudzom jazyku
  • ovládanie na elementárnej úrovni kultivovaný slovný prejav, schopnosť vyjadrovania sa
  • ovládanie na elementárnej úrovni matematická gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni organizovanie a plánovanie práce
  • ovládanie na elementárnej úrovni osobnostný rozvoj
  • ovládanie na elementárnej úrovni prezentovanie
  • ovládanie na elementárnej úrovni pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti)
  • ovládanie na elementárnej úrovni rozhodovanie
  • ovládanie na elementárnej úrovni technická gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni tímová práca
  • ovládanie na elementárnej úrovni tvorivosť (kreativita)
  • ovládanie na elementárnej úrovni vedenie ľudí
  • ovládanie na elementárnej úrovni vyjednávanie

Úroveň ovládania: elementárna - elementárna, pokročilá - pokročilá, vysoká - vysoká

Odborné vedomosti

  • stupeň EKR 3 prevádzka reštaurácií, vinární a ďalších zariadení verejného stravovania
    Špecifikácia:
    Gastronomické predpisy: v zostavovaní menu a jedálnych lístkov, normovania jedál, podmienok skladovania, práce na progresívnom strojno-technologickom zariadení, hygienické a bezpečnostné predpisy i HACCP.
  • stupeň EKR 3 technológia varenia
  • stupeň EKR 3 prevádzka školského stravovacieho zariadenia
    Špecifikácia:
    Systém pracovného zaťaženia u kuchára v školskom stravovaní je špecifická tým, že sa pripravuje menší sortiment jedál, avšak vo väčších množstvách, vo veľkokapacitných kuchynských zariadeniach sú technologické normy prípravy jedál rozdielne.
  • stupeň EKR 3 hygiena potravín
  • stupeň EKR 3 metódy uskladnenia a manipulácie s potravinami
  • stupeň EKR 3 zdravie a hygiena pri práci
  • stupeň EKR 3 zabezpečovanie hygieny prostredia, dezinfekcia, sterilizácia
  • stupeň EKR 3 hygienické predpisy pre potraviny živočíšneho pôvodu
  • stupeň EKR 3 bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
  • stupeň EKR 3 tovaroznalectvo potravín
  • stupeň EKR 3 veľkokapacitné strojno-technologické zariadenia v gastronómii

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Odborné zručnosti

  • stupeň EKR 3 ošetrovanie kuchynského náradia a vybavenia
  • stupeň EKR 3 úprava teplých jedál na tanieroch alebo táckach pred podávaním
    Špecifikácia:
    V rámci tejto pozície sú kladené požiadavky na osobnostné predpoklady: rozlišovanie chuti, čuchových podnetov. Taktiež požiadavky na praktické myslenie, rozlišovanie farieb a farebných odtieňov, udržovanie rovnováhy, rozdelenie pozornosti, dlhodobú pamäť, krátkodobú pamäť, predstavivosť pre procesy a udalosti, samostatné myslenie, prispôsobivosť, flexibilitu, samostatnosť, odolnosť voči senzorickej záťaži.
  • stupeň EKR 3 príprava surovín na výrobu jedál
  • stupeň EKR 3 úprava zabíjačkového mäsa, hydiny, rýb a zveriny na kuchynské spracovanie
  • stupeň EKR 3 príprava, úprava a aranžovanie jedál na slávnostné príležitosti
  • stupeň EKR 3 príprava a úprava jedál na diétne stravovanie
  • stupeň EKR 3 príprava produktov bežnej studenej kuchyne
  • stupeň EKR 3 príprava a pečenie múčnikov
  • stupeň EKR 3 spracovanie a úprava polotovarov
  • stupeň EKR 3 príprava jedál národných kuchýň a ďalších špecialít
  • stupeň EKR 3 príprava jedál na rýchle občerstvenie
  • stupeň EKR 3 príprava minútkových jedál a špecialít
  • stupeň EKR 3 úprava jedál pred expedíciou
  • stupeň EKR 3 výpomoc pri výrobe jedál
  • stupeň EKR 3 obsluha zariadení na ohrev a ochladzovanie polotovarov a výrobkov pri tepelnom a chemicko-tepelnom spracovaní
  • stupeň EKR 3 obsluha veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu jedál
  • stupeň EKR 3 obsluha bežných kuchynských strojov na výrobu jedál
  • stupeň EKR 3 výpočty množstva jednotlivých surovín na pripravované jedlá
  • stupeň EKR 3 kontrola dodržiavania noriem na výrobu jedál, spôsobu a formy nakladania s jedlom, potravinami, spôsobu ich ďalšieho uchovávania a skladovania surovín
  • stupeň EKR 3 výpočty ceny jedla a výšky stravnej jednotky
  • stupeň EKR 3 zostavovanie jedálneho lístka a postupnosti jedál
  • stupeň EKR 3 príprava teplých jedál podľa receptov

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia

Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:

  • Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (zdravotný, potravinársky preukaz) podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Zapamätať prihlásenie