Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstvenia

  • Karta zamestnania
  • Oblasť pre CŽV
  • O sektore
  • Pripomienky a otázky
  • Garancia

Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstvenia

Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstvenia riadi tím pracovníkov vykonávajúcich rýchlu formu prípravy a predaja jednoduchých jedál, polotovarov i potravinárskych výrobkov v stravovacích zariadeniach ako napr.: samoobslužná jedáleň, bistro, bufet, vlakový vozeň vyššej kategórie, bagetéria, gril, pizzeria, fastfood, mcdonald, gyros, motorest, pohostinstvo, snack bar, stánkový predaj, predaj jedál z automatov a pod.

viac...

Sektorová rada Obchod, marketing, gastronómia a cestovný ruch
Alternatívne názvy Vedúci prevádzky rýchleho občerstvenia
Požadovaný stupeň vzdelania Úplné stredné odborné vzdelanie
NKR 4
EKR 4
ISCED 354
Regulované povolanie Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom
Odborná prax Na výkon tohto zamestnania sa odporúča odborná prax: aspoň 2 roky
ISCO-08 1412 - Riadiaci pracovníci (manažéri) v reštauračných zariadeniach
SK ISCO-08 1412003 - Riadiaci pracovník (manažér) zariadenia rýchleho občerstvenia
Divízia SK NACE Rev. 2 Činnosti reštaurácií a pohostinstiev
Príslušnosť k povolaniu Manažér v ubytovacích a stravovacích službách

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

  • ovládanie na pokročilej úrovni analyzovanie a riešenie problémov
  • ovládanie na pokročilej úrovni finančná a ekonomická gramotnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni informačná gramotnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni komunikácia (jednanie s ľuďmi)
  • ovládanie na pokročilej úrovni komunikácia v cudzom jazyku
  • ovládanie na pokročilej úrovni kultivovaný písomný prejav
  • ovládanie na pokročilej úrovni kultivovaný slovný prejav, schopnosť vyjadrovania sa
  • ovládanie na pokročilej úrovni matematická gramotnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni motivovanie ľudí
  • ovládanie na pokročilej úrovni organizovanie a plánovanie práce
  • ovládanie na pokročilej úrovni osobnostný rozvoj
  • ovládanie na pokročilej úrovni prezentovanie
  • ovládanie na pokročilej úrovni pružnosť v myslení (adaptabilita, flexibilita, improvizačné spôsobilosti)
  • ovládanie na pokročilej úrovni rozhodovanie
  • ovládanie na pokročilej úrovni samostatnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni tímová práca
  • ovládanie na pokročilej úrovni tvorivosť (kreativita)
  • ovládanie na pokročilej úrovni vedenie ľudí
  • ovládanie na pokročilej úrovni vyjednávanie
  • ovládanie na elementárnej úrovni digitálna gramotnosť (počítačové spôsobilosti)
  • ovládanie na elementárnej úrovni environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni fyzická zdatnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni manuálna zručnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni technická gramotnosť

Úroveň ovládania: elementárna - elementárna, pokročilá - pokročilá, vysoká - vysoká

Odborné vedomosti

  • stupeň EKR 4 prevádzka maloobchodu
  • stupeň EKR 4 technológia varenia
    Špecifikácia:
    Široká škála receptov i prípravy jednoduchých jedál, ktoré sa uplatnia v zariadeniach rýchleho občerstvenia.
  • stupeň EKR 4 prevádzka reštaurácií, vinární a ďalších zariadení verejného stravovania
    Špecifikácia:
    Špecifikácie a moderné trendy v oblasti poskytovania služieb rýchleho občerstvenia.
  • stupeň EKR 4 zásady a princípy styku s bankou, finančným úradom, Sociálnou poisťovňou a ďalšími inštitúciami
  • stupeň EKR 4 vedenie predajne
  • stupeň EKR 4 inventarizácia
  • stupeň EKR 4 postupy pri evidovaní a účtovaní pokladničných operácií
  • stupeň EKR 4 postupy pri reklamáciách, práva spotrebiteľa
  • stupeň EKR 4 postupy skladovania a ochrany tovaru
  • stupeň EKR 4 hygienické zásady v obchode
  • stupeň EKR 4 spôsoby platieb v obchodnom styku
  • stupeň EKR 4 psychológia predaja
  • stupeň EKR 4 právne predpisy a základné pojmy v prevádzke obchodu
  • stupeň EKR 4 náležitosti úradnej a obchodnej korešpondencie
  • stupeň EKR 4 stanovy a základné organizačné normy organizácie
  • stupeň EKR 3 metódy obsluhy barových zariadení
  • stupeň EKR 3 stolovanie, servírovanie jedál, obsluha hostí
  • stupeň EKR 3 tovaroznalectvo potravín
  • stupeň EKR 3 receptúry na prípravu rôznych nápojov

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Odborné zručnosti

  • stupeň EKR 4 kontrola funkčnosti a bezpečnosti technického vybavenia stravovacích zariadení
  • stupeň EKR 4 výpočty množstva jednotlivých surovín na pripravované jedlá
  • stupeň EKR 4 vyúčtovanie tržieb
  • stupeň EKR 4 predaj doplnkového sortimentu a tovaru
  • stupeň EKR 4 zabezpečovanie odbytu výrobkov a služieb
  • stupeň EKR 4 regenerácia pokrmov
  • stupeň EKR 4 organizácia a riadenie činnosti pracovníkov zverených úsekov v oblasti stravovania (kuchyne, reštaurácie)
  • stupeň EKR 4 príprava a podávanie občerstvenia pri stretnutiach, konferenciách a podobných podujatiach
  • stupeň EKR 4 stanovovanie cien poskytovaných služieb a tovaru (cenové kalkulácie)
  • stupeň EKR 4 kontrola dodržovania predpisov v oblasti hygieny, požiarnej ochrany, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a vnútropodnikových smerníc či predpisov
  • stupeň EKR 4 kontrola kvality poskytovaných služieb, vrátane správnosti ich vykazovania a účtovania zákazníkom
  • stupeň EKR 4 kontrola predaja doplnkového sortimentu a jeho evidencia
  • stupeň EKR 3 príprava surovín na výrobu jedál
  • stupeň EKR 3 podávanie pokrmov a nápojov zákazníkom/hosťom pri bufetovom usporiadaní
  • stupeň EKR 3 skladovanie potravinárskych surovín
  • stupeň EKR 3 úprava teplých jedál na tanieroch alebo táckach pred podávaním
  • stupeň EKR 3 riadenie osobných a malých dodávkových automobilov bezpečným spôsobom, s ohľadom na stav vozovky, dopravné podmienky, počasie a predpisy o pracovnej dobe vodiča

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia

Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:

  • Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (zdravotný, potravinársky preukaz) podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Zapamätať prihlásenie