Spracovateľ hrozna, vinár

  • Karta zamestnania
  • Oblasť pre CŽV
  • O sektore
  • Pripomienky a otázky
  • Garancia

Spracovateľ hrozna, vinár

Spracovateľ hrozna, vinár vyrába vína a sekty a riadi prácu v pivnici.

viac...

Sektorová rada Potravinárstvo
Alternatívne názvy Pivničný majster
Vincúr
Výrobca vína
Požadovaný stupeň vzdelania Úplné stredné odborné vzdelanie
NKR 4
EKR 4
ISCED 354
Regulované povolanie Výkon tohto zamestnania nie je regulovaný osobitným právnym predpisom
Odborná prax Na výkon tohto zamestnania sa odporúča odborná prax: aspoň 1 rok
ISCO-08 7514 - Spracovatelia ovocia, zeleniny a ďalších rastlinných produktov (prevažne ruční)
SK ISCO-08 7514008 - Spracovateľ hrozna, vinár
Divízia SK NACE Rev. 2 Výroba nápojov
Príslušnosť k povolaniu Vinár

Kompetencie

Všeobecné spôsobilosti

  • ovládanie na pokročilej úrovni environmentálna (prírodovedná) gramotnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni fyzická zdatnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni komunikácia (jednanie s ľuďmi)
  • ovládanie na pokročilej úrovni manuálna zručnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni organizovanie a plánovanie práce
  • ovládanie na pokročilej úrovni rozhodovanie
  • ovládanie na pokročilej úrovni samostatnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni technická gramotnosť
  • ovládanie na pokročilej úrovni tímová práca
  • ovládanie na pokročilej úrovni vedenie ľudí
  • ovládanie na elementárnej úrovni analyzovanie a riešenie problémov
  • ovládanie na elementárnej úrovni informačná gramotnosť
  • ovládanie na elementárnej úrovni komunikácia v cudzom jazyku
  • ovládanie na elementárnej úrovni kultivovaný písomný prejav
  • ovládanie na elementárnej úrovni kultivovaný slovný prejav, schopnosť vyjadrovania sa
  • ovládanie na elementárnej úrovni prezentovanie
  • ovládanie na elementárnej úrovni tvorivosť (kreativita)

Úroveň ovládania: elementárna - elementárna, pokročilá - pokročilá, vysoká - vysoká

Odborné vedomosti

  • stupeň EKR 4 malé a stredné podnikanie
    Špecifikácia:
    Podnikanie vo vinohradníctve a vinárstve. Prieskum a analýza trhu, vypracovanie podnikateľského zámeru, kalkulácie, ovládanie legislatívy pre samostatne hospodáriaceho roľníka, základy účtovníctva.
  • stupeň EKR 4 potravinárske technológie a strojno-technologické zariadenia
  • stupeň EKR 4 biológia
    Špecifikácia:
    Systematika, základy morfológie, ekológie rastlín rodu Vitis.
  • stupeň EKR 4 fyziológia rastlín
  • stupeň EKR 4 náuka o druhoch viniča a charakteristika odrôd
  • stupeň EKR 4 zásady a postupy hodnotenia vín
  • stupeň EKR 4 technológia výroby vína
  • stupeň EKR 4 vinárstvo
  • stupeň EKR 4 metódy riadenia a plánovania vo vinárskej výrobe
    Špecifikácia:
    Postupy, riadenie a plánovanie vo vinohradníckej a vinárskej praxi. Základy ekonomiky (evidencia a riadenie zásob, normy technologických strát pri výrobe).
  • stupeň EKR 4 metódy analýzy potravín
    Špecifikácia:
    Vinárske suroviny a víno - rozbor biochemických parametrov a určenie kvality suroviny (obsah cukru, kyselín a.i.); posudzovanie senzorickej (farba, vôňa, chuť, dochuť a.i.) a analytickej akosti vín (obsah zbytkového cukru, kyselín, alkoholu a.i.); eliminácia a zmierňovanie nedostatkov vín a ich úprava.
  • stupeň EKR 4 poznanie rizík ohrozujúcich vlastné zdravie alebo zdravie iných a zásad bezpečnosti pri práci
  • stupeň EKR 3 vinohradníctvo
  • stupeň EKR 3 spôsoby pestovania vínnej révy
  • stupeň EKR 3 potravinárska chémia
  • stupeň EKR 3 biochémia
  • stupeň EKR 3 hygiena potravín
  • stupeň EKR 3 technológia potravinárskej výroby

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Odborné zručnosti

  • stupeň EKR 4 senzorické posudzovanie vín
  • stupeň EKR 4 výroba vín, špeciálnych a šumivých vín
    Špecifikácia:
    Postup výroby vín, šumivých a perlivých vín; základné operácie pri výrobe vína, ošetrovanie a školenie vína, filtrácia a plnenie vína do fliaš, výroba červených vín, výroba špeciálnych vín, prevádzková kontrola atď.
  • stupeň EKR 4 plnenie vína do fliaš a obsluha plniacej linky
  • stupeň EKR 4 sceľovanie vín
    Špecifikácia:
    Tvorba kupáží vín s využitím odrodových vlastností jednotlivých druhov vína pre celkovú harmóniu výsledného produktu.
  • stupeň EKR 4 výber vín na archiváciu
  • stupeň EKR 4 vedenie evidencie súvisiacej s výrobou vína
  • stupeň EKR 4 výber technológie výroby vína v súvislosti od kvality a odrody hrozna
  • stupeň EKR 4 stáčanie, čírenie a filtrácia vína
  • stupeň EKR 4 spracovanie hrozna a kvasenie muštu
  • stupeň EKR 4 príjem, spracovanie a lisovanie hrozna
  • stupeň EKR 4 sírenie vína
  • stupeň EKR 4 obsluha zariadenia na výrobu vín

Stupeň EKR: EKR 1 nižšie stredné vzdelanie, EKR 2 nižšie stredné odborné vzdelanie, EKR 3 stredné odborné vzdelanie, EKR 4 úplné stredné odborné vzdelanie, EKR 5 vyššie odborné vzdelanie, EKR 6 vysokoškolské vzdelanie prvého stupňa, EKR 7 vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, EKR 8 vysokoškolské vzdelanie tretieho stupňa

Certifikáty a ďalšie písomné osvedčenia

Výkon tohto zamestnania vyžaduje zákonom stanovený certifikát, alebo ďalšie písomné osvedčenie:

  • Vodičské oprávnenie na vedenie motorových vozidiel skupiny T podľa zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
  • Osvedčenie posudzovateľa vinárskych výrobkov podľa STN EN ISO 8586 v platnom znení
  • Osvedčenie o odbornej spôsobilosti na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov (zdravotný, potravinársky preukaz) podľa zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (§ 16 ods. 1)

Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci operačného programu zamestnanosť a sociálna inklúzia.

Zapamätať prihlásenie